20.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Tavaszi tennivalók

Az év elején tettünk közzé felhívást arról, hogy a Ceglédi Panoráma olvasói kertészkedéssel, növényekkel és gondozásukkal kapcsolatos kérdéseiket feltehetik magazinunkon keresztül az Oázis Kertészet szakembereinek. Most a gyeppel kapcsolatos tavaszi  munkálatokkal és a szamócatelepítéssel kapcsolatban érkeztek kérdések, melyekre Nagy Barbara, kertészmérnök ad választ. Természetesen továbbra is várjuk kérdéseiket, felvetéseiket kertészkedés, szobanövénygondozás, kertgondozás témájában.
 
Brigi – Cegléd: – Mi az első tennivaló a gyepemmel tavasszal?
A tél végére erősen megviselt pázsit többféle feladatot is ad nekünk tavasszal, hogy újra teljes pompájában zöldelljen. Készüljünk fel eszközeink karbantartásával, a műtrágya és a fűmag beszerzésével az alábbi főbb feladatokra:
Gyepszellőztetés: egyrészt a fűszálak között elhalt növényi részekből, mohából kialakult filcréteg eltávolítása, mely megakadályozza a csapadék bejutását a talajba, ráadásul melegágya a kórokozók fertőzésének, másrészt a tömörödött talajban levő gyökerek levegőhöz juttatása, villával vagy gyepszellőztető eszközzel.
Pótlás: kipusztult, eltávolított beteg részek pótlása gyeptéglával vagy felülvetéssel, ha a talaj hőmérséklete elérte a 13-15 fokot.
Tápanyag-utánpótlás: talajtípustól függően évente 2-3 alkalommal, egyenletesen elterítve, első alkalommal március végén a gyors tavaszi regenerálódás érdekében speciális, nitrogénben dús műtrágyakeverékkel.
Öntözés: ha e fenti munkálatokkal végeztünk, ez a legfontosabb az elkövetkezendő időszakban. A rendszeresen öntözött gyep friss zöld marad és kevésbé gyomosodik.Nyáron akár reggel és este is indítsuk be a szórót.
Nyírás: tavasszal kéthetente, nyáron akár hetente vágjuk a füvet. Igazán fűnyírás után szép a gyep és a gyerekek, kutyusok is imádnak a frissen nyírt pázsiton játszani.

Endre -Cegléd: – Az idén szeretnék a családomnak saját termesztésű szamócával kedveskedni. Milyen fajtát és hogyan telepítsek?
A szamóca ültetvény életkorát 1-3 évre tervezzük, ezért nagyon fontos a terület gondos előkészítése. A szamóca víz- és tápanyagigényes növény, tehát gondoskodni kell a rendszeres tápanyagellátásról. A talaj előkészítése során a talajba keverjünk érett, vagy komposztált marhatrágyát, de létezik speciális szamóca műtrágya is. A talaj előkészítése után az ágyások helyét fedjük le agroszövettel, ami megakadályozza a talaj kiszáradását, gyomosodását és a termés szennyeződését is. Március végétől nyár végéig ültethető a tápkockás növény. Optimális tőtávolság 30 cm, sortávolság 70cm, de választhatjuk az ikersoros telepítést is. Érdemes hagymával vegyes kultúrában telepíteni, mert a hagyma távol tartja a szamóca atkákat. Ha egész nyáron szeretnétek csemegézni, válaszd a Cerafine folytontermő fajtát. Ennek hátránya viszont, hogy apró szemű a gyümölcse. Ha a korai Honey fajtát ülteted, egész májusban igazán nagy termésű és mézédes gyümölcsöd lesz. A mi családunk is imádja ezt a gyümölcsöt. Amit nem tudunk frissen elfogyasztani, beteszem a fagyasztószekrénybe. Télen elővéve már nem olyan szép látvány, de az íze és a vitamintartalma ugyanolyan mint frissen.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....