3.5 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

Cegléden is érezték – földrengés volt

A Richter-skála szerinti 4,8-4,9 erősségű földrengést észleltek kedden hajnalban Magyarországon, senki nem sérült meg, jelentősebb anyagi kárról sem érkezett bejelentés. Kiszely Márta, az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa azt mondta, hogy a rengést több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból. A helyi idő szerint 0.28-kor észlelt földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt, mélysége megközelítette a 8 kilométert.

A rengés az epicentrumtól száz kilométerre, facebook-os bejegyzések szerint Cegléden is érezhető volt. Az index.hu egy hozzászólója szerint “Cegléden meg kellett kapaszkodni”. Hornyák Györgyi És Tamás írja lapunk facebook oldalán: “Arra ébredtünk, hogy rázkódik az ágy alattunk fél 1-kor .A gyerek szobájában meg leesett a könyv a polcról. Cegléden.” 

Dr. Surányi Dezső, lapunk munkatársa így ír az eseményről: “2013. április 22-ről 23-ára virradóan éjjel fél egy körül még dolgoztam, és rövid ideig azt éreztem, hogy elmozdul előttem az íróasztal és alattam a fotel, amit további érzékelhető mozgások nem követtek. A Bécsi-medence közelében, Pannonhalmán és a Vértes vidékén szerzett földrengési tapasztalataim alapján egyértelmű volt a jelenség. Nálunk a padlástérben gyenge hatású volt ez a földmozgás. Viszont bizonyosan nagyobb mozgást érezhettek a 10 emeletes toronyházban lakók. Az észlelésem után kimentem a bejárati ajtó elé, de a Furulya utcában felkapcsolt villanyok nem jelezték, hogy „vették az adást” az itt lakók. Jól tették, nyugodtan aludtak. Környékünkön az elmúlt ezer évből ismertek adatok (ld. Réthly Antal monográfiáját). Eszerint Nagykőrös-Kecskemét, Ceglédbercel és Jászberény aktívabb a földrengések tekintetében, mint Cegléd. A várost 1911-ben érte erősebb földrengés, amikor Kecskeméten pedig számos ház összedőlt vagy komolyan megsérült.”

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint Heves és Fejér megye, valamint a főváros katasztrófavédelmi ügyeleteire érkeztek be lakossági hívások. Személyi sérülést nem jelentettek, anyagi kárt Tenk településről jeleztek, de ott is csak esztétikai károkat, a homlokzati vakolat részleges leválását. A katasztrófavédelem és rendőrség az önkormányzatok bevonásával ellenőrzik a bejelentőknél az anyagi károkat. Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében.

A hvg.hu beszámolója szerint a természeti jelenség többeket megijesztett. Egyes beszámolók szerint “recsegett a bútor és mozgott az ágy”, másnál pedig “úgy lötyögött a kanapé, mint a vízágy”. Ha Ön is észlelte a földrengést, írja meg az élményeit lapunknak a info@cegledipanorama.hu e-mail-címre, vagy cikkünk után kommentként.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...