9.9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Látogatás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Verőfényes vasárnap volt, mikor a Kálvin térre ért a buszunk és örömmel nyugtáztuk, hogy a 4-es metró gödröt végre betemették. Aztán sorba álltunk a pénztár előtt, ahol egy angol házaspár állt gyermekeivel előttünk, akik a dinókat emlegették, megnyugtattuk, hogy ebben a múzeumban nincsenek.
Első utunk a Sajtófotó kiállításra vezetett. 5-6 ezer fotó válogattak át, itt 2400 szerepel, ebből a fele vagy tíz videoképernyőn. A főbb témák: a “Munkát-kenyeret”, remek sorozat az Olimpia, a Tanyasi a városba költözik, a Városi tanyára, (nem mintha jobb lenne,) vagy a külföldre, aztán vissza az Óhazába. Új módi a Gyerekszépségverseny, 3-6, 6-12, 12-16 évesig, ez a pici sztárképzés nem tesz jót a gyermekek lelkivilágának: ezeken a fotókon sokan felháborodtak. Viszont remek ötlet volt, hogy a témát néhány sorban a fotó alá írták, magyarul és angolul.
Ezután megnéztük a Vonzások és változások a 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben című kiállítást. 50 magyar műgyűjtő szalonjából került a gyűjtemény kiállításra. A gazdag anyag 200 év történelmét idézi fel, képekbe fogalmazott alakokat és tájakat, harcokat, vágyakat, borút és derűt a magyar hazában.
Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István nemes bizakodással áthatott gondolatát közel 130 kép igazolja a múzeum falain, méghozzá nemcsak szépségével. Mindegyik hiteles emléke a magyar nemzet múló századainak is. Szórakoztatva tanít és tanítva gyönyörködtet. Láthatjuk Sarolta Amália hesseni hercegnőnek, II. Rákóczi Ferenc hitvesének míves képmását, szeretett költőink Csokonai Vitéz Mihály és Berzsenyi Dániel arcképeit, Markó Károly, Lotz Károly festményeit, Paál László titokzatos erdei képeit, Mednyánszky László komor és humánus műveit, Munkácsi Mihály, Rippl-Rónai és Szinyei Merse Pál ritkán kiállított remekműveikkel képviselik magukat a tárlaton. A kiállítás érdekessége Csontváry Kosztka Tivadar “Traui tájkép naplemente idején” című képe, amely az utóbbi időben a legkomolyabb szenzációt keltette a hazai műkincspiacon. e remek kiállítás július 21-ig látogatható.
Ócsai Mihály – Ceglédi Fotóklub

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...