Kinga (Cegléd) – Hogyan tudok házilag fűszernövényt termeszteni?
– Nincs frissebb és finomabb fűszernövény annál, amelyet magunk nevelünk vagy szedünk. A frissen szedett fűszernövény sokkal ízletesebb, mint a szárított, mert az aromája erősebb és vitaminokban gazdag. Kertbe ültetve, de erkélyen vagy ablakban is nevelhetjük őket. Elég egyetlen ládika, ami az erkély megfelelő részén vagy az ablakpárkányon biztonságosan van elhelyezve. Fontos, hogy napfényes helyre kerüljön. Speciális fűszernövényföldbe, vagy palántaföldbe ültessük el a növényeket, mely tartalmaz tápanyagot. Biohumuszt is keverhetünk a virágföldhöz. Ügyeljünk a rendszeres vízellátásra, de kerüljük a pangó vizet. Növényvédelmet általában nem igényelnek. Az egyes szedések alkalmával mindig csak annyit jó leszedni amennyit egyszerre fel is használunk. A felesleges mennyiséget jól szellőző anyagból készült zacskóban és zárható üvegedényben por formájában is eltárolhatjuk.
Egynyári fűszernövények: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű, stevia
Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, lestyán, torma, citromfű, levendula, koriander
Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika
A növényeket kiültethetjük a veteményeskertbe is, de a sziklakertünk ékei is lehetnek, nemcsak finomak de díszítőértékük is jelentős.Legkülönlegesebb levele szerintem a zsályaféléknek és kakukkfűféléknek van. Ezek különböző színeiből készíthetünk csoportos összeültetést is.