Az első kiadás 270. oldalán egy ceglédi cukrászdát, a Békebeli cukrászatot ajánlja első helyen a magyarországi vidéki cukrászdák közül. Talán nem véletlenül, hiszen itt valódi minőséget kaphat az ember a kávétól a desszertekig. Gondolnak a táplálékallergiában szenvedőkre, diétázókra is, de más módon, mint egyéb helyeken. Cukorbetegek számára kínálnak egészséges Xilit-tel (nyírfacukorral) aszpartám (aspartame) mentes termékeket, meleg italokhoz is ezt adják, térítésmentesen. Lisztérzékenyek számára mandulalisztből készült termékeket ajánlanak. Az itt előállított finomságokat egészséges, valódi gyümölcs és magas tejkészítmény tartalom jellemzi. Rendhagyó alapanyagokból is készülnek itt édességek, pl. hagyományos eljárással készülő fagylaltjaik között megtalálható a „Szívbarát” gránátalmás, mézes joghurt, vagy a „Gyomorbarát” aloe vera-kaktusz , illetve az „Immunbarát” homoktövis-bodzabogyó is – no persze nem toronymagasan felduzzasztva, hiszen mesterséges térfogatnövelőket nem használnak. Ahogyan adalékanyagokat, szóját, betegséget okozó, olcsó transz-zsírsavakat sem.
Az egészséges, minőségi élelmiszerek, kézműves termékek előállítása igen fontos ma már az államnak is, hiszen azt vallja a miniszter a kalauz előszavában: „A kiváló magyar élelmiszer jobb életminőséget, „élhetőbb” Magyarországot jelent.” Amely fontos kell legyen a jövő nemzedékek, a gyermek egészségének megóvása, és vásárlási szokásaik, értékrendjük kialakítása érdekében is. Azért, hogy az egészségtelen mesterséges, tartósítószeres, túl finomított élelmiszerek helyett, döntsenek a friss, vegyszermentes, tiszta élményt kínáló ételek mellett. Legyünk büszkék gasztronómiai és kulturális értékeinkre!