14 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Csak természetesen!

Nyírfacukor (xilit, xilitol) 

A nyírfacukor fehér, édes, kristályos természetes cukorféle. Íze, megjelenése szinte teljesen azonos a normál kristálycukoréval, a szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője. A nyírfacukor fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításához, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást. Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják korlátlanul. Hátrányos élettani tulajdonsága nem ismert, ára viszont az előállítás bonyolultsága miatt, igen magas. Összehasonlításul a répacukor 270, Ft/kg, a xilit kb. 2600,-/kg!

Stevia 

Dél-Amerikából származó növény leveléből előállított természetes alapú édesítőszer. A növény a mi éghajlati viszonyaink között is megél, kertészeti árudákban idehaza is fellelhető. Stevia kapható szárított levél, őrlemény, por, szirup és már tabletta formában is. Íze erőteljesebb, mint a normál cukoré, kalóriatartalma viszont elenyésző, a szakirodalom 0 kcal/100g-t számol rá. Íze sütés, főzés során sem változik, ellentétben az olcsó, mesterséges édesítő szerekével, melyek jórészt aszpartámból állnak. A stevia fokozza a cukoranyagcserét, pozitívan befolyásolja a máj, lép és a hasnyálmirigy munkáját. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gombaölő hatású. C és A –vitamin, valamint cink, magnézium, vas és foszfor tartalma is figyelemre méltó. Hátrányos élettani tulajdonsága nem ismert, ára viszont, igen magas. (Stevia por kb. 1680,- / 300gr – nem tévedés!)

Eritrit, Eritritol 

A természetes cukorhelyettesítők világában a legújabb felfedezett, 1848-ban találta meg egy brit kémikus John Stenhouse friss és fermentált gyümölcsökben. Élelmiszeripari alkalmazása Japánból ered, kedvezőbb az élettani tulajdonsága valamivel, mint a xilité, azonban édesítő ereje 60-80%-a annak, ezért bonyolultabb a használata. Hátrányos élettani tulajdonsága nem ismert, ára viszont ennek is magas: kb. 2700,- / kg.

Összegzésképpen megállapíthatjuk a „büntetlenül”-nek ára van. A fent jelzett természetes cukorfélékkel előállított édességek drágábbak ugyan, de finomak és egészségesek!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...