A szilva értékesítési piaca az utóbbi egy-két évtizedben nagymértékben átalakult. A gyümölcs éves átlagára, a fogyasztói igények a frissen fogyasztásra való termesztésre hívják fel a figyelmet. Érdemesebb a heti vagy a nagybani piacokon értékesíteni, ipari felhasználásra adni a szilvát nem éri meg. A kézzel szedett, hamvas szilva iránti növekvő kereslet az ültetvényszerkezet átalakítására készteti a termesztőket. A közvetlenül a fogyasztói piacokra szállítandó gyümölcs a jelenleg uralkodó fajtáktól eltérő nemesítéseket, más koronaformát, más technológiát igényel. Az átállás azonban nehéz feladat szakmailag, pénzügyileg pedig költséges – mondták el véleményüket a szakemberek. Január elsejétől Gödöllőn működik majd a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, amelybe összevonják a kutatóintézeteket. Közöttük a több mint 60 éves ceglédi műhely szakemberei kimagasló eredményeket értek el, elsősorban a homoki gyümölcstermesztéshez alkalmas gyümölcsfajták előállításával.
Forrás: Baon.hu – Fotó: Kisfaludi István