2.1 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Jobb félni, mint megijedni!

Pár hónappal ezelőtt lehetőségem nyílt a Toyota Motor Hungary jóvoltából részt venni egy színvonalas, autó bemutatóval egybekötött biztonságtechnikai tréningen. Itt különböző kategóriájú modellek (terepjáró, sportautó, családi egyterű, hibrid stb.) sorakoztak az állomáshelyeken. Bár jómagam is több évtizede vezetek, de mégis szokatlan (és néha ijesztő) helyzetekbe kerültem. Éppen az volt a lényeg, hogy adott esetben, váratlan és veszélyes körülmények közé csöppenve, ki hogyan reagál. Mondanom sem kell, hogy a lehető legrosszabb kormánymozdulatok, padlófék, csúszkálás, megpördülés volt az eredmény. Pedig a segítség ott volt, ugyanis az „irányítótoronyban” szakértő trénerek figyeltek bennünket és adták a jó tanácsokat rádión keresztül. Az autók tele a legfejlettebb biztonsági eszközökkel, amelyekről jó volt tudni, hogy valóban működnek. Mégis, az emberi tényezők játszották a (fő) szerepet. Szerencsére többször tudtuk próbára tenni képességeinket, ráadásul lehetőség volt közben autót váltani. Lehetett tanulni a hibákból, másodszorra, harmadszorra sokan már rutinosan hárítottak vészhelyzetben. Sajnos a való életben erre nem mindig van esélyünk! 

Már az elindulás előtt adódhatnak váratlan helyzetek, érhetnek kellemetlen meglepetések. Egy jó akku is a teljesítőképessége töredékét nyújtja a hideg reggeleken. Ezen azzal tudunk segíteni, ha előző este nem hagyjuk bekapcsolva a fűtést, a világítást, ami indításkor fölöslegesen terheli az amúgy is kimerült akkut. Ha beindult a motor, akkor alapjáraton járassuk, amíg az első és hátsó szélvédőről, valamint az oldalablakokról leolvad a jég és páramentesek lesznek az üvegek. Sokkal kényelmesebb, ha nem útközben kell a „kilátásainkkal” foglalkozni, a balesetveszélyről nem beszélve. Nagyon fontos, hogy a jégoldó ne az autóban legyen, hanem nálunk. Ugyanis ahhoz, hogy beindítsuk a motort, be kell jutni a járműbe. A befagyott zárhoz kell a jégoldó, utána pedig az ablakok jégmentesítéséhez. Az ablaktörlőt ne kapcsoljuk be mindaddig, amíg a jegesedés meg nem szűnt, mert ezzel a több ezer forintba kerülő lapátokat spórolhatjuk meg. Ja, és ne kapargassuk a szélvédőt mindenféle mechanikus eszközzel. Azokkal ugyanis kárt okozunk az üvegfelületeken, ami később szintén sokba fog kerülni. 

A jármű külső tisztításához használt eszközöket szintén tartsuk otthon a melegben. A feltankolt üzemanyagtartály, a feltöltött mobiltelefon szintén a „biztonsági arzenál” része, ezt tartsuk szem előtt, amikor rossz időben útra kelünk. Mindenesetre nézzük a tél jó oldalát, rengeteg lehetőség (szánkózás, korcsolyázás, síelés és még számtalan téli sport) adódik ilyenkor a szabadidőnk kellemes eltöltésére. Vigyázzunk magunkra és másokra, akár gyalogosan, akár járművel közlekedünk.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...