3.5 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

Számonkérjük a bűnözőket!

A rasszizmus és a fajgyűlölet elleni rendezvényt tartott száznál több résztvevővel a Szent Agapé Alapítvány a Kossuth téren április 1-jén. Az alapítvány képviselője, Jakab István a rendezvényen elmondta a rendezvényt nem véletlenül időzítették az országgyűlési választások hetére. 

– Felháborítónak tartjuk, hogy Magyarországon szélsőséges párt kap nyilvánosságot gyűlöletkeltő megnyilvánulásokkal. Belegondolni is rossz, mi lenne a cigánysággal, ha ez a bizonyos párt hatalomhoz jutna. – kerülte a szónok a Jobbik néven nevezését, de felhívta a résztvevők figyelmét, “ne a gyűlölet mellé húzzák vasárnap az x-et”. – Mi minden politikai párttól függetlenül azért szerveztük ezt a rendezvényt, hogy összefogjunk és a magyar-roma ellentétet és a roma bűnözést visszaszorítsuk. Ehhez azonban az aktuális kormány, a helyi önkormányzat segítsége is kell. Nekünk mindegy ki nyer, tiszteletben tartjuk a választók döntését, mindenkivel együtt szeretnénk dolgozni a rasszizmus, a cigányok és zsidók faji alapú kiközösítése ellen. 

A rendezvényen Jakab István új helyi kezdeményezésüket is bejelentette: – Cegléden felállítjuk a roma Vének Tanácsát. A 10-15 idősebb, tekintélyes emberből álló tanács felkeresi a bűnöző életmódot folytató családokat és számonkérjük őket a cigányság nevében. Ebben az ügyben megkerestem a ceglédi rendőrkapitányt is, velük is együttműködünk majd. Üzenjük az országnak, hogy a romák is ellene vannak a bűnözésnek, ugyanúgy elítéljük, ha lehet még jobban és szégyenkezünk miatta. Azt kérjük, ne azonosítsanak minket a bűnözéssel, néhány család miatt ne ítéljenek el egy egész nemzetet!

Bár a gyűlés pártsemlegesként lett meghirdetve, volt párt melynek megjelent helyi jelöltje azért kampányolt is a témával kapcsolatban. Az ellenzéki összefogás jelöltje Romhányiné dr. Balogh Edit szerint “egy országban minél nagyobb a szegénység, annál inkább előjön a rasszizmus.” Majd hozzátette: szavazzanak rá, hogy a szegénységet fel tudják számolni. Földi Áron, az LMP jelöltje pedig megígérte, hogy pártja “a szociális problémák felszámolásán fog dolgozni”. 

– Azt, hogy romának születtem, nem választottam. Gyűlölöm, hogy gyűlölnek. Egy párt gyűlésein a gyűlöletet tapsolják. Az ilyen pártoknak örökre meg kell szűnniük. Itt született a dédapám, a nagyapám, az apám és én is, ezért itt is fogok maradni. – jelentette ki a gyűlésen Kozák István, a Harmonia Roma Oktatási és Kulturális Alapítvány képviselője. 

Szokolapulosz Georgisz, a ceglédi Hit Gyülekezet lelkésze felszólalásában arról beszélt:  Minden ember egyenlő a Biblia szerint, mert Isten az emberiséget egy vérből teremtette. Egy faj van, maga az ember és kész, nem kellenek modern kori Káinok. Elég a szélsőjobboldali ideológiából, nem egy ember vagy egy kis közösség személyesíti meg az államot, hanem mi, mindannyian. És mi nem adjuk a voksainkat olyan embereknek és pártnak, akik az embertársaikat diszkriminálják faji vagy vallási alapon. 

FOTÓK az eseményről itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...