3.5 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

100 év 50 ceglédi dobosa

Kármán Sándor magángyűjtő, mint a ceglédi Dobmúzeum alapítója és a dobos gálák szervezője idén az eddigieknél is különlegesebb rendezvényekkel készül a XX. Nemzetközi Dobos és Ütősgálára, melyek kapcsolódnak a 650 éves Cegléd programjaihoz isA jubileumi rendezvények sora április 19-én kezdődött meg a Városháza aulájában megnyitott „100 év 50 ceglédi dobosa” című fotókiállítással.

Lapunk megjelenésével egyidőben április 26-án 18 órakor nyílik a Ceglédi Galériában a  „Húszéves a Dobosgála” kiállítás, melyet Dr. Hajdu Endre, a hajdani Róna Jazz fesztivál atyja nyit meg. “1993 óta számtalan nyomtatott anyag, tárgy, fotó, hangszer gyűlt össze, ami egy terítéken bemutatva érdekes keresztmetszetet nyújthat a lezajlott dobos gálák történetéről. A plakátok, a gálákra palackozott borok, az alkalmi dobverők és pólók, az „arany dobverő” díjazottak, a világsztárok fotói, a filmfelvételek mind beszédes tanúi az elmúlt húsz évnek. A dobos gála előtt két héttel nyíló kiállítás megnyitóját stílusosan dobosok produkciója is színesíti majd” – invitál a meghívó.

Különleges “párbeszédre” kerül sor május 3-án 18.45 órakor a Református Nagytemplomnál, melyben “a templom tetején ülő dobos párbeszédet folytat a dobok nyelvén a téren ülő húsz tanítványával”. Bordás József a 20. évfordulóra hozott létre egy új kortárs 20 ütőhangszerre komponált művet. A szólista a református templom két tornya között a magasban épített színpadon játszik majd a hangszerén, míg a téren vele szemben a 8 dobos, 6 ütőhangszeres, 1 vibrafon, 2 marimba, 1 timpami, 1 harangjáték/csőharang, és egy gong válaszol.

A május 10-ei gálakoncert a hagyományoknak megfelelően délután a Szabadság téren kezdődik Parádé dobosok bemutatójával. Este 19 órától a Gál József Sportcsarnokban világsztárok lépnek fel az ötórás nemzetközi gálaműsorban. (program és fellépők a plakáton!) Lesz ütőhangszer és rajzkiállítás, cintányérkovácsok Isztambulból, átadják az Arany dobverő díjat.

FOTÓK a kiállítás megnyitójáról Szokolai Attilától itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...