14 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

A sírkert nem sivár kert!

Sajnos, Cegléden is sok helyen láthatóan elhanyagoltak a temetők, a sírok nagy része pedig kővel, márvánnyal fedett, hogy a lehető legkevesebbet kelljen gondozni. Ha azonban jobban meggondoljuk, minden egyes sír apró kert lehet, amit a megfelelő növénnyel beültetve, kis törődéssel is fenn lehet tartani.

A fedetlen sírhantokra talajtakaró évelő növényeket, félcserjéket ültethetünk. Árnyékosabb helyen, terebélyes fák alatt elhelyezkedő sírokra a kis- és nagymeténg, vagy a borostyán több fajtája ültethetők, naposabb helyekre a sokszínű kúszó kecskerágót, terülő madárbirset, örökzöld orbáncfüvet válasszuk. Ezek a sírhanton elterülve néhány év alatt befedik azt, csupán a túlnövő hajtásokat kell időnként eltávolítani. 

A lágyszárú virágok közül ősszel többnyire árvácskát, vagy gömbkrizantémot tudunk ültetni. Az örökzöldek az örök életre emlékeztetnek, közülük a törpe változatokat részesítsük előnyben. A fejfa mellé telepíthetünk kisebb termetű, bókoló fafajtákat, például szomorú kecskefűzt, szomorú eperfát, csüngő japánakácot. A félig fedett sírokat sziklakerti növényekkel is beültethetjük. A pozsgások (varjúháj, kövirózsa) nagy előnye, hogy alacsony termetűek, lassan növők, és elviselik azt is, ha hetekig nem kapnak vizet.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...