11.5 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Karácsony tiszta szimbólumokkal

A Nagytemplomi Egyházközség vezető lelkésze Hánka Levente a Ceglédi Panoráma előző számában komoly kritikával illetett egy rossz gyakorlatot. Aminek a lényege nem a keresztet állítók hovatartozása, hanem mint a lelkész is sugallta, azok eszmei zavartsága, s hajlama a manipulációra. Miért kell politikai karnevállá silányítani a karácsonyt? – kérdezem magam is, miközben restellem, hogy a halk bíráló soraim évek óta nem találtak támogatókra. A kereszt – bármelyik – nem politikai eszköz, hanem a Megváltó tette, az Isten felé mutató szimbólum. A kereszt neve – mint ismert? – nem tőszava a kereszténynek, s keresztyénnek. Más miatt kapcsolódnak gondolataim Hánka Leventééhez. Nyilatkozatában kifejti, hogy a kereszt neki nem (emberi) hatalmi szimbólum… s ha Krisztusért való szándékkal állít valaki keresztet, áldást nyer; ha nem (pl. politikai célból), átkot visel. Nagyon kemény prófétai szavak, de ha valaki a Bibliát nem szlogenforrásnak tekinti, a rosszra használt szavak akár blaszfémikussá is válhatnak.

Nagy hirtelenjében az évtizedekig írt Katolikus Nagylexikont ütöm fel, ami szerint létezik András-féle, bizánci, füles, görög, jeruzsálemi, keresztszárú, kettős, latin, mankós, máltai és pápai, Szt. Antal- és villás kereszt. Így írtunk a kettős keresztről: „érseki vagy apostoli kereszt, a két vízszintes keresztszár közül a felső rövidebb, Krisztus keresztjének feliratos táblájára emlékeztet.” Csak arra? A Szabadság téri is? Szabadon ugyan lehet csapongani, tényeket és szimbólumokat elferdíteni. A rossz gyakorlat egyik véglete évek óta megvalósul, a másikra meg még ennyire sem akarok gondolni: egy szomszéd ország címerének népszerűsítése? A kettős kereszt kijár Esztergom-Budapestnek, Kalocsa-Kecskemétnek, Egernek és Veszprémnek – és slussz! 

A politikai teljesítmény lelkes fokozása közepette nem árt, ha a tiszta vallási szimbólumokat nem akarjuk lerombolni. Főleg nem annak ünnepén, amikor a Megváltó „még csak” megszületik. A szenvedés keresztjére 33 év vár, ami azután a Golgotán magasodott fel. Tiszteljük az igaz hívőket, a farizeusok is teszik a dolgukat…


Az alsó képen: Szlovákia címere

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...