Ipari mennyiséget képes eltüntetni a családunk sült céklából. Ebből a szuperegészséges zöldségből óriási mennyiség terem a kertünkben. Zömük sült céklaként végzi, mert a sütés valami olyan zamatot hoz ki belőle, amit nem lehet megunni. Semmi köze az ecetes salátához, bár annak sem vagyok ellensége! No, de lássuk a receptet: A céklát nyersen megpucoljuk és 1×1 cm-es kockákra vágjuk. Olívaolajon, kis lángon barnacukrot karamellizálunk, ehhez adjuk a céklakockákat. Só, bors, kakukkfű a fűszerei. Kis lángon saját levében pároljuk, de ha szükséges pici vizet tehetünk hozzá. Ha roppanósra puhult, akkor balzsamecettel ízesítjük, így hagyjuk kihűlni. Jól működik magában, köretként, de salátalapként is. Keverhetjük madársalátával és fetakockákkal pirítóssal tálalva, de az oroszok jól bevált majonézes céklájaként is továbbgondolhatjuk. Ha arra gondolunk, hogy ők Szibériában kanalazzák, már nem is érezzük olyan hidegnek a januári telet.
Fotó: Most jön jól a – kertből még nyáron begyűjtött – télálló zöldségféle…