Készítek egy szirupot 3 liter víz, 2 kg cukor (cukorbetegeknél, diétázóknál ízlés szerint fruktóz vagy xilit), 5 dkg citromsav hozzáadásával és felforralom. Azon forrón ráöntöm az üvegben várakozó gyógynövényre. Két-három napig az ablakban tartom, majd csatos üvegekbe teszem. Ha télire készül, akkor nátrium-benzoátot pöttyentünk a tetejére.
És most lássuk mi mindenre jók a gyógyfűszörpök… Meg fognak lepődni!
A citromfűnyugtató és vírusölő hatással rendelkezik, ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is.
A mentát már az ókorban ismerték emésztés- és étvágyjavítóhatásáról. Bizonyítottan jógörcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító, és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében.
A bodzavirág erős antioxidáns hatással bír, magas a flavonoid tartalma. Segít a lázcsillapításban, nyákoldó hatása miatt természetes köptetőként használható. Méregtelenítő kúrában a vizelethajtó és izzasztó tulajdonsága lehet fontos szempont.
Az akácvirág leginkább az emésztőszervi megbetegedések kezelésére alkalmas.Ide sorolhatjuk többek közt a refluxot, gyomorhurutot, gyomorbélfekélyt, székrekedést vagy irritábilis bél-szindrómát is.Gyomorfájdalom, gyomorégés vagy gyomorsav-túltengésre is használhatjuk.
Fontos megjegyezni, hogy gyógynövények használatakor legyünk tekintettel arra, hogy ami kis mennyiségben használ, túl nagy töménységben árthat, és hogy egyéni érzékenység bármelyik növénnyel szemben előfordulhat.
(Fotó: Kovács Diána)