3.5 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

Új tárlat a Közösségi Múzeumban

Több száz éves Cegléd-térképeket mutatnak be hamarosan a Ceglédi Közösségi Múzeumban. A részletekről Földi Áront, a múzeum szervezőjét kérdeztük.

– A térképek természetesen nem eredetiek, az Osztrák Állami Levéltár Kriegsarchiv Abteilung-jának vezetőségével folytatott levelezés után sikerült elektronikus formában megkapnunk a számunkra különösen nagy felbontásban készült képeket, melyekből kiváló minőségű térképeket nyomtathattunk. Megfigyelhető, hogy az első katonai felmérés, azaz a Josephinische Landesaufnahme óta, mely 1780-84 körül készült, micsoda változás történt az 1860-ban készült második katonai felmérés időszakáig. Szeretettel várjuk azokat, akik az eredetihez közeli nagyságban papír alapon kívánják vizsgálni ezeket az érdekes térképeket.

– A Puskaporos utcai kiállítóhely magángyűjtemények bemutatására alakult 2013 őszén, de hamar kinőtték a helyet. Négy gyűjtő megalapította az Elmúlt Korok Tárházát a Kazinczy utcában, hogy végleges helyet keressenek a gyűjteményüknek. Milyen változást jelent ez a múzeumban?

– A csapat jelentős része maradt a Közösségi Múzeumban, jelenleg is 15 kiállítónk van. Öröm, hogy a nálunk szárnyaikat próbálgató kiállítók közül többen is kedvet kaptak és hosszabb távon gondolják az értékek bemutatását folytatni a város javára. A nagyobb helyigényesebb gyűjtemények átköltözésével, lehetőségünk nyílt egy kisebb tatarozásra a szobákban. Ma már további gyűjtőknek tudunk helyet biztosítani, illetve kisebb előadásokat, időszakos kiállításokat is módunkban áll megszervezni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...