21.3 C
Cegléd
2024. szeptember 8. vasárnap
spot_img

Gombos Birodalom

 

Most a Gombos ház emléktábla avatásával szeretnék azt is elérni, hogy a ceglédiek még jobban megismerjék helytörténetüket. A névadó, népes Gombos család 1845-ben települt Ceglédre. Évtizedeken keresztül meghatározó szerepük volt a helyi üzleti, társasági, és az egyházi életben. Gombos Pál családfő, sikeres vállalkozó volt. Az emeletes épületet 1870-ben építette, amely a maga nemében egyedülálló volt. Ebben az időben csak alacsony, földszintes házak, és földutak voltak a városban. Egy helyi újságíró a Niagara vízeséssel hasonlította össze. Városképi jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a mai önkormányzat épülete, csak 1891-ben épült meg.

Gombos Pál fő jövedelmét nem a kereskedelemből szerezte.Felvásárolta az épület körüli telkeket, és azokat bérbe adta. Övé volt a mai önkormányzati épület, a Kossuth Ferenc, a Gubody utca és a Szabadság tér által határolt terület. Zalai Endre tőle bérelte azt a helységet, amelyben 1888-ban megnyitotta a „Reményhez” megnevezésű gyógyszertárat.Ezt a közelmúltban szüntettek meg. Az evangélikus templom avatásakor keresztelő medencét ajándékozott az egyháznak.

Dr. Gombos Lajos megbecsült polgármester volt 1907 és 1918 között.Még életében utcát neveztek el róla. 1933. január 1-jével a Törteli úti kórházat, és a Szülészeti otthont összevonták. Az első igazgatója Dr. Gombos Dénes volt, akiről műtőt is elneveztek.

Kocsis István avatóbeszédében kitért arra is, hogy vannak, akik azt mondják „romos” az épület, miért kell emléktáblát állítani. Szerinte a 145 év látszik a Gombos házon, amely mint műemlék még nagyobb figyelmet, karbantartást igényelne. Hozzá tette nem épületet, hanem figyelmet felkeltő, hagyományápoló emléktáblát avatnak. Ez egyaránt szól a ceglédieknek, és az idelátogató turistáknak. Tették ezt az évforduló, az építés 145. éve jegyében. Bízva abban, hogy eljön az idő, amikor a ceglédiek még büszkébben tekinthetnek a Gombos házra, mindnyájunk első emeletes házára.

Felkérésére az emléktáblát Mótyán János titkár, Józsa András Podmaniczky díjas egyesületi tag leplezte le.

(Fotó: Szokolai Attila)


Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Lánya: Gombos Éva, laborasszisztens, unokája Makk Éva gyógyszerészdoktor, dédunokája a Semmelweis egyetem 3. éves hallgatója. 2019.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Báger Barbara világbajnokságon szerzett sikere

Jordánia fővárosában Ammánban rendezték az U17-es korosztály világbajnokságát augusztus...

Plakátkiállítás Cegléden

Hazánk EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi...

Életmentés Abonyban

Abonyi rendőröknek köszönheti az életét az a 73 éves...

Gimnázium átadó

Augusztus 30-án került sor a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium...

5 dolog, amiben a bordás kanna verhetetlen 

  Amikor folyamatosan anyagok tárolásának és szállításának nehézségeivel nézünk szembe,...