3.5 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

Pilistől Tószegig

A „Völgyek városa”, Albertirsa, amelynél hangsúlyt kap az, hogy nem is kell a dunántúli dombvidékekre menni, itt az Alföld kapujában (Kárpáti Aurél szóhasználata) mód van meglepő dolgokat látni, pl. síelésre alkalmas téli rézsű utak révén. A helybeliek remek együtt munkálkodása eredményeként a Dolina-völgy rendbetétele dicséretes; kár viszont, hogy a kényelmes és nagy pocakos motorosok a mintegy 50 m-es szintkülönséget nem gyalogosan gyűrik le, sőt a Golyófogó nagy völgybe a másik irányból autós szalonturisták is bejárnak. Dolina, Kisasszony, Hársas és Berek völgy – mind más természeti értékkel rendelkezik, mint Alberti és Irsa is – neves embereivel, nemzetes uraival, Tessedik Sámuellel vagy Politzer Ádámmal együtt.

Amíg Albertirsánál a Gerje átfolyása a 4-es útnál fehér zászpás maradvánnyal, majd a tarka sáfránnyal, tavaszi hériccsel és erdei nünükével jelzi a régmúlt természetet (tölgyerdők), addig Cserőnek már a neve is utal e régi erdők létezésére; majd a Gerje lapályában a kornis tárnics és tőzeghalmok pedig a lápi világot idézik. Ott a szlovák, itt a német tájház viszont a török kiűzése utáni betelepítésekre utal, fogyatkozó hagyományokkal, bár Ceglédbercel valóban címerében is hagyományőrző (a birsalmába szúrt rozmaringág heraldikai telitalálat).

Innen már csak rövid séta, s felsejlik a Gát-tó környéke, ami a régmúlt tölgyes végét is jelölte (Nyujtó Ferenc itt még gyöngyvirágot szedett nagymamájával a ’20-as évek végén!). Az országos hírnévre szert tett Csíkos-szél mögötti erdősítésnél tényleg álldogáltak a gyerekek, kémlelve a patak tiszta vizét, amelynek vízpartján a nád, a gyékény, a vízitorma, virágkáka és sok más érdekes növényfaj látható őszidőben. A békalencse, amely alatt a réti csíkhalak ma is rejtőzködnek, néhány kis csuka, naphal, másutt tőkés récék, vagy éppen riadtan felröppenő sármányok felhívták a figyelmet arra, hogy a túlparton létezik ám Pókbangó utca…

A városban Újároknak ismerik sokan a Gerjét, mert annak is volt mederszabályozása a XIX. században, a patak a figyelem homlokterébe legutóbb 1963-ban került, amikor a Gerjén árvíz vonult le. Ceglédnek volt árvízi biztosa (!), a Városháza körül homokzsákok sorakoztak (vajon kinek lehet fotói róla?), a Csíkos-szélnél az üszőtelepet elvitte víz, és romba döntött házakat az Újvároson; egy lovaskocsit meg az ár elsodort Pilisen!

Törtelen az a katasztrofális télvége kevesebb kárt tett, mert a nagy legelő helyet adott a víznek. Közeledve a Gerje mentén a Tiszához, szaporodnak a kora történeti emlékek, már Törtel neve is Árpád egyik hirtelenharagú alvezérét rejti. A nagy réten nyaranta kb. 40-50 madárfaj látogató és fészkelő példányai fordulnak elő, mivel a legeltetés egyre kevesebb zavarást okoz: alig vannak állatok a legelőn, mint ez megfigyelhető Ceglédbercelen is. Kőröstetétlenen az idegen figyelmét egy csodaszép templom vonja magára, majd tovább gyalogolva a millenniumi obeliszk utal a jeles helyre. Valaha itt egy-egy kunkorgó árvalányhaj is feltűnt. A közelben található az a Sári-gyep, ahol még nem is nagyon régen túzok csapat élt és több fészkükkel is találkoztunk. Ma Abony irányából télen itt is, meg a Jáger-dűlőben is csak „tranzit” vendégként tűnnek fel e nagytestű futómadarak.

Jászkarajenő hosszú főútja nem is takargatja, hogy erre futott a legendás és ostobán felszámolt keskenynyomtávú vasút. Római katolikus temploma és plébániája nem feledtetheti, hogy itt 1919. május 4-én tombolt a terror: Kósa József plébánost és káplánját, a csongrádi Hornyik Károlyt hideg kegyetlenséggel lelőtte Dobál Imre, vörös folyamőr, aki megkapta méltó büntetését ugyan, de a mártírok már csak a boldoggá avatásukkal kaphatnak kárpótlást. Szép hagyomány, hogy a betelepült jászok a templombúcsú idején népviseletben vonulnak be mindig az ünnepi misére. A település temetője pedig pontosan száz magyar katona nyughelye, akik a vezsenyi hídfőnél haltak hősi halált – árulásnak köszönhetően.

Ha Tiszajenő felé letérünk a „járt útról” elérünk a Mira kutakhoz, amely a mai napig kiváló minőségű gyógyvizet ad. Ugyanis másfél-két méter mélységben vastag gipsz-pad húzódik a talajban, a magas nitráttartalmú talajvíz feloldja azt, s az oldott glaubersós víz gyógyít. Talán ezt tudhatták a szarmaták, akiknek a közelben volt egy csontfaragó műhelye…

Ezután már minden árokvizet is összegyűjtve a naggyá vált Gerje-Perje egyre sietősebben vezeti vizét a Tiszába Tószegnél. Jobb években néhány tiszavirág belátogat a patak völgyébe is. A torkolat környéke még sok más titkot sejtet. A parti fecskéknek miért van itt az őszi gyülekező helye, a csukák miért úsznak be a Gerje vizébe nagy számban, és miért található egy olyan része a vizének, ahol a vízisiklók hemzsegnek?

Tószegnek van még egy másik nevezetessége is, a bronzkori telep, amit a legutóbbi nagy tiszai árvíz idején (2001-ben) nem méltattak elég figyelemre. A régészeti lelőhely jelentős részét elmosta az áradat és ha szerencséje lesz a következő generációknak, törhetik a fejüket, hogy tiszai kisvíz esetén az iszapba miként került annyi bronzkori tárgyi és csontlelet… Érdekes módon akkor ezzel a tragédiával nem dicsekedett a kormánypárti sajtó, pedig olyan kiemelkedő bronzkori település volt a hely, mint ma pl. New York vagy London.

ESDÉ

  1. kép A patak forrástava (Pilis)
  2. kép AGerje torkolata Tószegnél (fotók: Szabó Sándor)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...