2.1 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Hóha, hó

Nagyon fogy már azon embereknek a száma, aki a kocsisok fogatolt lovait utasító kiáltásokat ismernék: hóha, hó… A lovak szájában a zablát ilyenkor meghúzta a hajtó, és a lovak megálltak. Vagyis a fékezés jelzését közvetítette így az állatok felé. Nem tudom a pacik részéről a tetszés jele-e, ha válaszuk „Nyi-ha-ha”. De ezzel meg vigyázni kell, mert ez mandarin kínai nyelven a „Jó napot” köszönést jelenti.

Kérdezhetné az Olvasó, akkor ez az emlék mit keres itt, milyen ötlete támadt már megint ESDÉ-nek? Tulajdonképpen jogos lehetne a felvetés, de annyira talán mégsem. Télidőben az időjárásnak szokása, hogy esik a hó és ha összegyűlik, gondot okoz mindenféle közlekedésben, de a piszok talán jobban eltakarítható. De hát épp ezért idézem fel a lovakra illő parancsszót, mert a lovak „végtermékei” a városi utakon, bizony problémát okozhatnak, mégha szemérmesen a kocsink kerekei passzírozzák is azt. Igen azt, mert az aszfalt nem nyeli el és amikor megszáradt, viszi a szél, mint a löszt…

Addig nincs is nagy baj, amíg a hó olvad és kásás marad, a hóval együtt eltakarítják. De ha megjön az enyhülés, elolvad a hó, a lótrágya leve az úttesten marad. Mint nyáron is, mert a padkaföld – összetolva, magától nem megy el.

Jó lenne egyszer megérni, hogy az útjaink ne maradjanak sosem víz alatt, meg trágyával szennyezetten. A földutak lovaskocsikkal járatva, meg a lótrágya felhasználva tapasztáshoz – más kor volt. Igenis bosszantó a nyári – a „lovakhoz fűződő természeti jelenség”: citromszórás a betonon. A tiltása nem antidemokratikus, bár tudom sok finnyás ember van. Nem is new yorki (bronxi ír barátunk egy amerikai vígjátékban), csak közeli – bécsi és prágai – példát hozok. Ott a kocsis köteles a „pottyantós zsákba” összegyűjteni azt, amit a lovak természetszerűleg termelnek. Hagyjunk helyet, alkalmat és pénzt a racionális városigazgatásra, mert a gondosság és nagyobb szigor szebb környezetet is biztosítana mindannyiunk örömére, mert a figyelmesség bére megtérül!

Ezt azonban el lehet várni egy lovas nemzet fiaitól és lányaitól is, például Cegléden.

ESDÉ

  1. kép  Gyakori látvány –pitypang nélkül (SD fotó)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...