Amellett, hogy számos előnyös egészségügyi hatása van, a gasztronómiában is jolly joker. Jómagam nagy rajongója vagyok a medvehagymás fűszervajnak (vaj, só, bors, apróra vágott medvehagyma henger alakúra kifagyasztva) és a pogácsának (hajtogatott tejfölös pogácsa, amibe apróra vágott medvehagymát gyúrunk. Az interneten végtelen számú receptet találhatunk.
A héten életem párja egy nagy csokor medvehagymával állított haza. Két napig egy vízzel teli pohárban várta a sorsát a csokor, majd elérte a végzet. A fele Stefánia vagdaltban végezte: a húsmassza felét egy formába simítottam, rászórtam az apróra vágott medvehagymát, majd a zöld fészekbe ültettem a keményre főzött tojásokat. Tetejére kerül a fasírt másik fele, majd néhány baconcsík. 180 fokos sütőben készre sütjük, majd fél órát pihentetjük, utána szeletelhető – szép üdezöld csík a tojás alatt és feledhetetlen íz a jutalmunk a kis ötletért. Hidegen és melegen is finom.
A másik feléből
Medvehagymás tojáskrém
készült, a következőképpen: 4 főtt tojást lereszeltem, sóval, fehérborssal, mustárral ízesítettem, adtam hozzá 2 evőkanál libazsírt (lehet kacsazsír, vagy finom házi sülthús zsír is), 2 evőkanál tejfölt és fél csokor apróra vágott medvehagymát. Pirítóson vagy friss házi kenyéren tálaljuk, retekkel, kígyóuborkával.
Krizsán Anett