3.5 C
Cegléd
2024. október 18. péntek
spot_img

Alkotás-pirula

Egyre több féle rekreációs eljárásról hallani. Mentorok, coach-ok, terapeuták gondozzák a rászorulót, vagy legalábbis szinten tartják a szellemi erőnlétet.

A legrégebbi korokban a gyógynövényeken kívül, csak a lelkiek álltak rendelkezésre a baj elhárítására. A ráolvasás, szertartások, a törzs javas-emberének és a közösségnek megtartó ereje helyébe néhány évszázada az orvoslás vegyészeti megközelítése lépett. Utóbbi tárgyi kultúráját ismerhette meg a látogató a Kossuth Múzeum áprilisi kiállításán. Dr. Farkas Pál gyűjteményéből bútorok, gyógyszerkönyvek, a szakma kellékei és gépei, tárolóedényei, valamint a csomagolás eszközei kaptak helyet a földszinti tárlókban. A falakon kiállított reklámtáblák, naptárak, dísztárgyak és kézírásos dokumentumok alapján kaphattunk képet gyógyszerészet elmúlt évszázadáról. A gyógyszertárakat ábrázoló képeslap-kollekció igazi kuriózum volt, mint az is, hogy Kocséron a gyűjtő száz évnél idősebb patikában, eredeti bútorok közt dolgozhat.  A tömeggyártás előtti tárgyi kultúra nosztalgiát ébresztett bennem igényességével. Szépsége hatással van a mai termékekre is, tán esztétikájával is gyógyít.  A múzeum következő, április 22-én 17 órakor kezdődő  kiállításán Somos Gyula festőművész és szülei alkotásai láthatók Örökség címmel.

A Ceglédi Galéria szűknek bizonyult Nagy Otilia kecskeméti festőművész számára, hisz nagyméretű vásznai (képünkön) a kelleténél szorosabban kerültek egymás mellé. Szerencsére a művek egységes szemlélettel készültek, a két legnagyobb kivételével egyébként is összetartoznak. A hagyományos tájképfestészet elemei, az impresszionista és szecessziós hatások ugyanúgy jelen vannak e munkákon, mint a lírai absztrakció, vagy a gesztusfestés. Mindezek néha egy képen belül, minek következtében olyan érzése lehet a nézőnek, hogy nem egy időpillanat tanúja. Fűszálak rezdülése, gyümölcs ringása, ág hintázása, levél billenése, törzs nyikordulása, mint folyamat érezhető e robbanó színezésű alkotásokon.  Ha az ember hosszabb ideig egyedül marad a képekkel, panteisztikus képzetei támadnak. Ősrégi alkotói, hogy a művészet alapvetően vallásos, köze van a hithez. Hittel könnyebb a gyógyulás, a sűrített esztétikum felemeli a lelket. Talán nem véletlen, hogy a művészek közül oly sokan élnek-éltek meg magas kort.

Pongó Judit, mint testtel és lélekkel egyaránt foglalkozó szakember, kiállítása finissage-ára hívja azokat, akiknek volna kedve együtt festeni vele! A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium dísztermében és rajztermében 2016. április 29-én, 14 órakor kezdődő akcióban partnere Gimnázium szakköre és a TETZ Művészeti Iskola. Gyógyszer… lehet, hogy be se kell vennem.

P.R.G.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Cegléd “reménységei”

Az immár hagyományosan megrendezett Reménységek Kupáján 4 játékossal szerepelt...

A németországi költöztetés is történhet zökkenőmentesen

Az utóbbi években azt tapasztalhattuk, hogy egyre több ember...

Hajnali sokaság az iskola udvarán

Két ceglédi iskolából (Unghváry és Bem) több mint 100...

Tisza sziget Cegléden

Október 4-én került sor a Tisza Szigetek találkozójára Nagykőrösön,...

Megy vagy marad?

Október 10-én tesz esküt és kezdi meg munkáját a...