12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Katartikus élmény a Tánc Világnapján

A többszörös ikerszülés döbbenetes látványa után tanúi lehettünk egy család belső küzdelmének, jelenetről-jelenetre egyre szívbemarkolóbb képekkel találkoztunk. A testvéri széthúzás, kegyetlenkedés, a lélektani terror, a szülői szeretet hiánya, az eltaszított gyermek fizikai és lelki összeroppanása sokkolta a nézőt. Pap Nikoletta Mónika művészi teljesítménye nem maradt el mesterének munkájától. A viaskodó gyerekeket Joó Regina, Király Fanni, Nagy Judit és Nagy Éva formálták meg.

Az előadás záró jelenete rádöbbentett bennünket arra, hogy a családon belüli lelki terror pusztítóbb lehet, mint az esetleges fizikai bántalom. A zárókép katarzisa könnyeket csalt a legtöbb néző szemébe. A nagyérdemű állva ünnepelte a Π Dance táncosait.

Büszkék vagyunk a Patkós Irma Művészeti Iskola táncosainak és tanárának munkájára!

A nagy sikerre való tekintettel májusban ismét műsorra tűzzük a táncjátékot.

Andó László


Famting

A Tánc Világnapja – április 29. – kiemelkedő esemény a Patkós Irma Alapítványi Művészeti Szakközépiskola és AMI életében – ünnepel a szakma, ajándékot kap a közönség. Azt hiszem, aki eljött április 29-én a Dance Táncszínház „FAMTING” kortárs tánc bemutatójára, az egy minden tekintetben színvonalas előadás részese lehetett.

Nagy Dávid táncos-koreográfus – az iskola táncpedagógusa nem először álmodott színpadra komoly érzelmi hatást kiváltó történetet. Az idei különlegesen megrázó és mély értelmű volt.

Az egyszerre gyengéd és erőszakos érintés mozdulatai, a fegyelmezett és naturális komolysággal előadott történet végigvezeti a nézőt a szerelem – testiség – családi kapcsolatok bonyolult viszonyán.  

A darab az elejétől a végéig lüktet, a táncosok elképesztően sokat dolgoznak, a testek vibrálása által testet öltenek az érzelmek. A zenei aláfestés is igényes, átgondolt. A modern zene harmonikusan keveredik a klasszikus betétekkel, alázattal szolgálja ki a táncosokat, csakúgy, mint a díszlet és a színpadi technika is.

Aki számára a kortárs tánc eddig csak ugráló testeket és vonagló mozdulatokat jelentett, az rájön, hogy értő szemmel figyelve, észlelve és nyitott szívvel gondolkodva komoly kérdésekre kap választ. A koreográfia egy teljesen hétköznapi történeten keresztül üzen közönségének: minden ember egy külön világ, elsősorban a családon belül vihet véghez különleges rombolást az elhanyagoltság, a kivételezés. Elveszíteni szeretteinket csak egyszer lehet. Észrevenni gyötrődését, magányosságát, szeretetvágyát soha nem késő.    

 Az előadás elérte célját: a nézőket megkérdőjelezhetetlenül megérintette a darab. A közönség állva tapsolt, mindenki szabadon levonta a saját tanulságát. Körbenéztem, s a nézők szemében meg-megcsillanó könnyek egyértelművé tették számomra, az értelmezés katarzisa megtörtént.  

 Kimagasló volt a táncosok munkája, szakmai felkészültsége. Nagy Dávid, Lőrincz Klaudia, Pap Nikoletta, Nagy Judit, Nagy Éva, Király Fanni, Joó Regina minden porcikájában ott lüktetett az érzelem kifejezésének a vágya, a koreográfus által rájuk rótt embertípus leghitelesebb interpretációjának az igénye. Hibátlanul teljesítettek, egységes munkájuk minden tekintetben dicséretes.

Köszönöm az élményt, minden néző nevében gratulálok, további szakmai sikereket kívánok a darab alkotójának és táncosainak.

Sztankaninecz Beatrix 

Fotó: Töreki Zsolt

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....