17.8 C
Cegléd
2024. október 30. szerda
spot_img

Kuszkusz a kiszkiszben?

 

A megfelelően elkészített kuszkusz pörgős és nem csomósodik. A leggyorsabb és legegyszerűbb eljárással készíthetünk kitűnő kuszkuszt. A kuszkuszt tegyük egy nagyobb tálba, és öntsük fel legalább kétszeres mennyiségű, a készülő ételnek megfelelően ízesített, fűszerezett forró vízzel és fedjük le, majd hagyjuk állni 5–6 percig. Ezután a tetején maradt felesleges folyadékot öntsük le és hagyjuk állni további 20 percig. Időnként kicsit villával – vagy ha nem idegenkedünk tőle autentikusan az ujjunkal – keverjük át a szemeket. Mivel a kuszkusz magában eléggé ízetlen, így bátran használhatunk hozzá fűszereket. A chili, a római kömény, a gyömbér, a fahéj, a kurkuma, a sáfrány,a  fokhagyma is remekül illik hozzá, szereti a zöldfűszereket minden mennyiségben. Egy kevés olívaolaj vagy vaj is jót tesz neki.

Kiváló, frissítő nyári étel a Tabbouleh (ejtsd tabulé) amely tulajdonképpen egy petrezselymes kuszkuszsaláta. A lent felsorolt hozzávalókon kívül gazdagítható sült csirkemellel, feta sajttal, spenóttal vagy mángolddal, kockázott uborkával, vagy főtt csicseriborsóval is, így teljes értékű étkezésnek is megfelel egy kánikulai napon.

Hozzávalók: 25 dkg kuszkusz, 4 közepes paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomag újhagyma, zöldjével együtt, 2 közepes fej lila hagyma, 5 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva, 1 marék apróra vágott friss menta, só, bors

Forraljunk 3 dl vizet, tegyük bele a sót, borsot, tört fokhagymát, olajat és citromlét. Öntsük bele a kuszkuszt, fedjük le, és hagyjuk állni 10-15 percig. Amíg hűl, kockázzuk fel a paradicsomot, vágjuk fel karikára az újhagymát és apró kockára a lilahagymát. Ha a kuszkusz megdagadt, tegyük egy nagyobb tálba, villával morzsoljuk szét és adjuk hozzá a finomra vágott zöldfűszereket és a reszelt citromhéjat. Óvatosan átkeverjük és hűtőben érleljük egy órát. Tálaláskor citromléből, olívaolajból és sóból álló öntetet adunk mellé, amivel mindenki „beállíthatja” magának a megfelelő ízeket.

Az izgalmasan keleties alapanyagból sokféle, gyors és változatos köretet készíthetünk. Gazdagíthatjuk sült zöldségekkel – például kápia, padlizsán, hagyma, cukkini combója – így vegetáriánus fogásként is működik. Ha táplálóbb fogásra vágyunk, akkor arabos, mártásos húsokkal társítsuk: a kuszkusz a báránnyal különösen jó barátságban van. De a berber egzotikumból desszertek, pudingok is készíthetők, amelyre talán a legcsábítóbb példa a híres jeruzsálemi túrótorta.

Krizsán Anett

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Fát ültettek a jövőért

A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium 1979-ben végzett IV. B...

“Nem marad cipész nélkül Kocsér”

A Kocséri Képes Krónika a Ceglédi Hírlap 45 évvel...

Megyünk tovább az úton – Kecsó az őszi szezonról

A Ceglédi VSE labdarúgócsapata vezetőedzője, "Kecsó", adott interjút a...

Ungvári Miklós távlovaglásban szeretne bizonyítani

Ungvári Miklós világbajnok és Európa-bajnok cselgáncsozónk bejelentette, kilép a...

Volter Etelka a tehetséggondozás fontosságáról

A Nemzeti Tehetség Program oldalán jelent meg interjú Volter...