13.5 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Vásári hangulat az Ordass-közben

A korábban Kígyó-közként ismert, Ordass Lajos evangélikus püspökről elnevezett kis utcába beköltözött a vidámság az október 9-ei napfényes vasárnapi délelőttön. Kicsik és nagyok nagyon jól szórakoztak a Dél-Pest Megyei Ízek utcája rendezvényen, a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében. A kistérség szinte valamennyi települése megjelent. Minden sátor jobbnál-jobb falatokkal, ínycsiklandozó süteményekkel várta a kilátogatókat. Volt itt szilvási kolbász mustra, berceli hurka kóstoló, törteli sajt kínálat, dánszentmiklósi különlegesség (alma és csirkemell frissen rántva), pogácsák, kelt tészták….

Rendkívül szórakoztató volt Gulyás Ferenc népzenész előadása, bemutatója, még a közönséget is sikerült énekeltetnie. Turisztikai szempontból is hasznos volt a látogatás, mert több olyan kiadványt, ismertetőt, hoztak magukkal a kistérségi vendégek, amelyek sokak számára nem voltak ismertek. Így például kaphattunk Kamra-Túra útvonal térképet a homokháti tanyákról: hozzá információkat ízekről, a várható élményekről, a közelünkben lévő tanyákon. De beszerezhettük a Tápiószőlősi Kalendáriumot és Dánszentmiklós történetét, megismerkedhettünk Ceglédbercel életével, és sorolhatnám az érdekesebbnél érdekesebb kiadványokat. Dánszentmiklós készülve a december 3-ai Téli Fesztiválra, ahol almás étkek főző versenye is lesz, többféle almás süteménnyel rukkolt elő, hozzá kitűnő alma pálinkával. Cegléd pogácsával és laskatészta levessel kedveskedett a vendégeknek. A meghívott vendég a Vándor Tanya Csongrádról elhozta családi termékeit, és nagy sikert aratott kézműves termékeivel.

Közben a könyvtár előtt óriás malomjátékot játszhatott nagy és kicsi, volt buborékfújás, óriásszínező, és filléres könyvek között lehetett szemezgetni. Volt egy érdekes könyv bemutató is a Tékaféban. Gábor Felícia csángó származású író mutatta be könyveit, és ami igazán rendhagyó volt, hogy felöltötte magára a csángó díszöltözetet. Mesélt a fogyóban levő kis magyar népcsoport mindennapi életéről. Közben kihirdették a barackos sütemény verseny győzteseit, a legjobb fotók pályázat nyertesét. Többen ellátogattak a Ceglédi Galériába, ahol a néprajzi kiállítást tekintették meg. A jó hangulatú rendezvényt a Cegléd Táncegyüttes zárta.

Füle Magda – cegled.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...