6.7 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Zöldhalomból szeméthalom

Csemő-Zöldhalomban lakunk és gazdálkodunk. Csend, nyugalom, zöld mindenhol. Három héttel ezelőtt, Halottak napja előtt a szomszéd dűlő sarkán elakadt egy nagy teherautó. Kommunális hulladék volt rajta. A sofőr nem tudta, hogy homokon nem tolatunk kanyarodva… ezt az itt élők hamar megtanulják. A hulladékot lebillentette, majd odébbállt. Döbbenetünk nem ismert határt. Csak úgy? Ide? Hogyhogy? Amíg a megmentő traktort várta a sofőr, hogy kihúzza őt a homok fogságából, kihívtuk a rendőröket. A sofőrnél menetlevél nem volt, és egy úriember, aki személyautóval jött, váltig állította, hogy az az ő területe. A rendőr el is ment.

Teltek a napok, a hulladékkupacok gyarapodtak. Napi két kanyar megvolt. Közelebbről megnéztük, mi is az. Nem hittük el, amit láttunk: fenyőágak, koszorú és sírcsokor maradványok, falevél, zöldhulladék, nylon zacskók. Csupa olyasmi, ami egy temetőben keletkezik. Viccesen jegyeztük meg, hogy reméljük, csontok nincsenek benne… Azt gondoltuk, hogy mivel valamelyik környéken lakó a csemői tanyagondnokot is értesítette, majdcsak történik valami. Tegnapelőttig semmi. Azon kívül, hogy a kupacok száma nőttön-nőtt. Felhívtam a csemői jegyzőt, kértem, sürgősen nézzen utána, mert lassan elborít minket a szemét. A jegyző a mai napon kijött, szétnézett. Alig hogy elment, megjelent a szemetes autó. Sikerült fotót készítenem róla, nemcsak a rendszáma látható a képen, hanem a tulajdonos cég logója is: „SZIGÜ”.

Azonnal hívtam a 112-t, ahol a diszpécser javasolta, hogy küldjem el a képet a ceglédi rendőrkapitányságra, ő pedig jelzi feléjük a riasztásomat. A képet elküldtem a jegyzőnek is, azzal az infóval, hogy a SZIGÜ cég, vecsési székhelyű temetkezési cégcsoport. Ezután felhívtam a neten található számukat és közöltem velük, hogy feljelentést tettem a megadott rendszámú teherautójuk ellen a rendőrségen, valamint a csemői jegyzőnél illetéktelen hulladéklerakás miatt. Javasoltam a hölgynek, hogy több autót ne küldjenek, ellenben a saját háza mellé boríttasson le egy kanyart, hogy át tudja érezni, miért is vagyok ideges. Elmondtam neki, hogy addig nem nyugszok, amíg a rengeteg hulladékot vissza nem szállítják.

15134138_1933778709981524_504187283_o

Ma november 17-én délután fél négykor eljött a perc, amikor azt éreztem, hogy világgá megyek, mert ez tényleg egy következmények nélküli ország, ahol mindent lehet! Megjött a mai második szemétszállítmány. A déli autó hozta, és nem tanult a sofőr a sok elakadásból, mert megint elnyelte a kerekeit a homok. De az is lehet, hogy ez a zöldhalmi táj bosszúja. 100 méterről rohantam, hogy beszéljek vele. A világ legcinikusabb módján közölte, hogy ő lebomló komposztot(!) hozott. Egyébként erről a délutáni „kanyarról” videófelvételt is készítettem.

A hulladékgazdálkodási törvény sehol nem tartalmazza, hogy bárhol, ahol járunk, teherautónyi komposzt-hegyeket halmozzuk fel. Tartalmazza ellenben azt, hogy az a cég, aki a hulladékja kezelésére szerződést köt egy hulladékfeldolgozóval, minden egyes szállítmány után befogadó nyilatkozatot kell kapjon a feldolgozótól. A bizonylaton szerepelnie kell, hogy milyen terméket adott le és a mennyiségben kg-ban vagy köbméterben. A befogadónak rendelkeznie kell befogadói és feldolgozói engedéllyel. És ez még csak a törvény néhány hevenyészve leírt sora.

Végezetül: a ceglédi Rendőrkapitányságtól egyetlen sor válasz nem érkezett, rendőrt nem láttunk. A jegyző tájékoztatott e-mailben, hogy a SZIGÜ temetkezési cégcsoport részére elküldte a szemét elszállítására felhívó levelet, további intézkedéssel fenyegetve őket. Biztosan fejvesztve jönnek elszállítani…

Sajnos, attól tartok, hogy valami “eldobható” csemői bejegyzésű céggel van szerződésük a hulladék elszállítására és kezelésére. A cégvezetőt utolérni majd nem lehet, a SZIGÜ mossa kezeit, a szemét meg marad, ahol van, én pedig tényleg világgá megyek.

Zöldhalmi lakos

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Tisztelt Zöldhalmi Lakos!

    Megnyugtatásul azzal szeretném kezdeni, hogy az Ön által megjelölt területről a mai napon (november 19.) megkezdődött a hulladék elszállítása. Ami marad, azt november 22-én fogják folytatni elszállítani.

    Mindezek után szeretném jelezni, hogy az Ön által megosztott írás tartalmaz valóságokat, de sajnos alapjaiban rengeteg valótlanságot is. Nem vitatkozni szeretnék Önnel, csak pontosítani.

    A SZIGÜ Temetkezés Cégcsoport eddig is, és a jövőben is minden a tevékenységével összefüggő jogszabályt betart. A temetői hulladék kezelésére vonatkozó rendelkezésekkel sincs ez másként. Hangsúlyoznám, hogy temetői hulladékról van szó, nem kommunális és még véletlenül sem veszélyes hulladékról.

    Az Ön által megjelölt csemői területre nem a SZIGÜ választása alapján került temetői zöldhulladék, hanem tudomásunk szerint azért, mert a terület tulajdonosa megállapodott a SZIGÜ alvállalkozójával arról, hogy komposztálásra alkalmas temetői zöldhulladékot szeretne átvenni, további hasznosítás céljából.

    Természetesen a csemői jegyző értesítése után mi is megvizsgáltuk a történteket és köteleztük az alvállalkozónkat arra, hogy a megjelölt területről szállíttassa el a hulladékot, mert nem járt el megfelelő körültekintéssel akkor, amikor a terület tulajdonosának kérését teljesítette. Az alvállalkozónk, aki jelzem nem egy „csemői bejegyzésű eldobható” cég, ahogy Ön aggodalmában megjelölte, ennek megfelelően cselekedett a mai napon és fog a következőkben.

    Természetesen mi is felelősséget érzünk a történtekért, ezért jártunk el az előzőekben megjelöltek szerint. Kérjük azonban, hogy a szándékos hitelrontást kerüljük el, hiszen a SZIGÜ Temetkezés Cégcsoport sem eddig nem tette, sem a jövőben nem kívánja szennyezni a környezetet.

    Elnézést kérünk a kellemetlenségekért!

    SZIGÜ Temetkezés Cégcsoport

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...