18.1 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Dr. Mező Ferenc és Cegléd

Dr. Mező Ferenc 1885. március 13-án született Pölöskefőn (Zala megye), elhunyt 1961-ben Budapesten.  A magyar olimpiai mozgalom szellemi atyja, kivételes egyénisége. Életútja párhuzamba vonható Magyarország XX. század eleji történelmi viszontagságaival.

A Zala megyei indíttatás, a tanulás és az életpálya úttörő iramú keresése mind sarokpontja volt későbbi diadalútjának. Az olimpiai mozgalom eszméinek tudományos kutatója és felfedezője. Munkásságának „csúcsteljesítménye” az 1928-as olimpia szellemi versenyeiben kivívott aranyérem. Pályamunkájának címe „Az olimpiai játékok története” olyan szellemi termék, amelyet olyan magas szinten, mint ő, sem előtte, sem utána senki nem dolgozott fel.

A Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke volt 1947-től, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja pedig 1948-tól 1961-ben bekövetkezett haláláig.

Dr. Mező Ferenc eredetileg latin-görög szakos nyelvtanár volt. Pályáját Zalaszentgróton kezdte, majd Nagykanizsán folytatta. Az I. világháborút követően töretlennek remélt útját a külső társadalmi és politikai körülmények nagyban befolyásolták. Pedagógusi esküjéhez azonban hű maradt és egy kanyargós történet után Budapesten kapott állást. A zajos történelmi fordulatok egyik „útvesztője” 1919 tavaszán majdnem Ceglédre vetette, nem rajta múlt, hogy a zalai tájak regényes környezetéből az Alföld kapujában kössön ki.

Dr. Kürti György a Ceglédi Kossuth Gimnázium nyugdíjas igazgatója – édesapja a ceglédi sporttörténeti kutatások atyja – fedezte fel az alma mater leporolt, 1899-ben megnyitott és máig szigorúan őrzött levéltárában a Dr. Mező Ferenc ceglédi kinevezéséhez kötődő eredeti iratokat. Az eseményekből következtetve kiszámítható, hogy nem rajta múlott, hogy neve örökre beíródjon Cegléd történetébe és sportmúltjába. A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója egykoron nem fogadta a jeles tanárembert, noha dr. Mező Ferenc táviratban kérte, értesítsék, mikor foglalhatja el az állást. Birtokában volt ugyanis a Budapest-vidéki tankerület főigazgatójának kinevezési okirata.

A Ceglédi Sporttörténeti Bizottság elsőként számol be erről a sportbarátok széles körének. Az új felfedezés elsősorban a sporttörténeti szempontból jelent érdekességet.  Bizottságunk a fentiekről összefoglaló kiadványban tájékoztatta a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsát  és a sporttörténeti kutatások szakembereit, köztük első helyen Dr. Takács Ferencet a Testnevelési Egyetem professzorát, aki a közelmúltban könyvben dolgozta fel dr. Mező Ferenc életútját. A ceglédi kitérő ebben nem szerepel.

Büszkék vagyunk Dr. Mező Ferenc munkásságára és életművére.

Magyar  László

Ceglédi Sportmúzeum vezetője

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....