4.5 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

17. Vadonélő Állatok Karácsonya

Ebben az évben 2016. december 19-én immár 17. alkalommal rendeztük meg a Vadászati Kulturális Egyesület Matula Programjának keretén belül az év utolsó rendezvényét a  Vadonélő Állatok Karácsonyát. Ebben az évben kimozdultunk Pest megyéből és egy nagyon jó partnerre találtunk a KEFAG Kiskunsági Erdészet és Faipari Zrt. személyében, amit ezúton is köszönünk nekik.

A távolság miatt egy kicsit többet kellett autózni a szervezésben, de azt hiszem a rendezvényünkön mutatottak mindezt kárpótolták.

Közel 300 alsó tagozatos diák  (I.II.III.IV.V. évfolyamos diák ) vett részt a hetényegyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolából rendezvényünkön. Reggel 8 órától – 9 óráig fordultak a gyerekekkel a buszok, az első fordulóban azok a gyerekek jöttek, akik hozták az általuk készített karácsonyfa díszeket, amit a hetényegyházi Vackor Vár Edei Iskola területén egy  élő fenyőfát díszítettek fel. Szerintem a díszítés nagyon szépen sikerült, amit az Echo TV stábja az általuk hozott drónnal felülről is lefotózott.

A KEFAG Kiskunsági Erdészet Vackor Vára forró teával várta a hosszú és rendezett sorokban érkező diákokat, majd a Vadászati Kulturális Egyesület Vadászmikulása osztotta az édességeket.

Következett a szabadban lévő rendezvény ünnepélyes része, melyet a gyerekek nagyon nagy türelemmel és érdeklődéssel hallgattak végig. A gyülekező kürtszó hangjára a gyerekek tátott szájjal hallgatták végig a  csendes erdőben a vadász kürtszó gyönyörű hangjait és a befejezéskor tapssal jutalmazták azt. ( Habár a kürtölés után nem illik a kürtöst tapssal jutalmazni, a nem vadász gyerekeknek ezt is elnéztük.)

Oláh Csaba a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg ezt a tanulóknak szervezett szabadtéri rendezvényt. Értékelte az elmúlt 18 év ( egy év betegségem miatt kimaradt). A VKE Matula programjának elsődleges célja és feladata a természetvédelem és a vadászat iránt érdeklődő,  a vadászati hagyományokért és a vadászati kultúráért tenni vágyó ifjúság összefogása, oktatása, nevelése. Ez a 17. Vadonélő Állatok Karácsonya a VKE Matula programján belül is ezt a célt szolgálta.

A vendéglátó KEFAG Kiskunsági Erdészet vezérigazgatója Sulyok Ferenc év végi elfoglaltságai miatt az utolsó pillanatban érkezett meg, de üdvözlő szavai nemcsak a vadászok, de az erdészek munkáját is kiemelte a vadonélő állatok etetésének és az ifjúság nevelésének fontosságára.

Az iskola tanulói is készültek a rendezvényre a nevelőjük irányításával,  nagyon színvonalas műsorral ajándékozták meg a jelen lévő diákokat és vendégeket. Volt a műsorban egyéni és csoportos vers, ének jelmezbe öltözött karácsonyi betlehemes műsor, de a templomi ének sem maradt el. Ezt pedig mi felnőttek néztük tátott szájjal és meghatódva. Minden szereplő diák a Vadászmikulástól csokoládét, édességet kapott ajándékul az előadásért.

A jól sikerült ünnepélyes megnyitó után Madácsi Sándor a KEFAG erdészeti igazgatója eligazítása alapján a gyerekek két csoportban két vadetetőt közelítettek meg gyalogosan. A kisebbek közelebb, a nagyobbak egy kicsit távolabb gyalogoltak. Gyönyörű erdei úton sétáltunk, habár hó sajnálatunkra nem nagyon volt, de a fákon lévő fehér dér sejtette a tél jelenlétét. Gyönyörű volt a fehér fák között sétálni. Majdnem minden gyerek hozott otthonról is a madaraknak, a vadon élő állatoknak valamilyen eleséget. Azt hiszem ezen a napon minden itt élő állat duplán jól lakhatott a sok hozott almából, napraforgóból, kukoricából, cinkegolyóból, répából stb.

vadkaracsony025Az erdészet gyönyörűen karbantartott etetőinél a Vackor Vár két alkalmazottja Brigi és Imre szakszerű előadást tartott a vadetetőkről és a téli etetés fontosságáról.

A közelben lévő vadon élő állatok azt hiszem már messziről figyelték, hogy a gyerekek mikor távoznak az etetőtől, hogy nekiláthassanak az ajándékok elfogyasztásának.

Dél körül a szabad levegőtől kipirultan érkeztek vissza a gyerekek a Vackor Várba, ahol szintén forró teával, szaloncukorral és a Cornexi cégtől kapott élelmi rostban gazdag gyümölcsös müzli szelettel vártuk Őket.  (A müzliket külön köszönjük a Cornexinek!)

Az idei Vadonélő Állatok Karácsonya szerintem jól sikerült. Nagyon szép és kulturált helyen, a hetényegyházi Vackor Várban sikerült a rendezvényünket megtartani és nagyon köszönjük a KEFAG Kiskunsági Erdészet és Faipari Zrt. hozzájárulását ehhez a sikerhez.  Reméljük a jövő évben is találunk olyan helyet, ahol ezt a rendezvényünket megtarthassuk.

A sok apró gyermekkéz által adott takarmány ismét megmutatta, hogy lett ebben az évben a VADONÉLŐ ÁLLATOKNAK

                                                          K A R Á C S O N Y A.

Mészáros Iván

Matula program Igazgató

           

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....