Télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Bár hazánk környezetállapota ma még lehetővé teszi, hogy a madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet, de az etetők nagy könnyebbséget és biztonságot jelentenek a környéken élő madaraknak, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük.
Amint beköszöntenek az első fagyok – különösen miután ezek tartóssá válnak – vagy leesik az első hó, el lehet kezdeni az etetést, amit folytatni kell egészen ezek megszűntéig, akár márciusig is.
A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.
A téli madáreleségeknek három nagy csoportja van, ezeket lehetőleg együtt kell alkalmazni.
Ezek közül az első a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú napraforgó. De kapható kifejezetten madaraknak összeállított vegyes magvak,illetve cinkegombóc,melyet csak ki kell akasztani a fa ágára.Az eleségek második csoportja az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot és vajat is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre.Az olajos magvak és állati zsiradék mellett gyümölccsel, elsősorban a legolcsóbb almával is etessünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák, így a madarak hóeséskor is hozzáférhetnek ezekhez.
Soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják
A kihelyezés módja és működési elve szerint számos etetőtípust különböztetünk meg. Az etetőre látogató madarak közül több is, például a rigók, a vörösbegy és a magevők jobban szeretnek a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felet vagy kimondottan az ágak között érzik jól magukat, ezért az etetőkön lehetőleg több szinten is kínáljuk fel az eleségeket.
Amint beköszöntenek az első fagyok – különösen miután ezek tartóssá válnak – vagy leesik az első hó, el lehet kezdeni az etetést, amit folytatni kell egészen ezek megszűntéig, akár márciusig is.
A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.
A téli madáreleségeknek három nagy csoportja van, ezeket lehetőleg együtt kell alkalmazni.
Ezek közül az első a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú napraforgó. De kapható kifejezetten madaraknak összeállított vegyes magvak,illetve cinkegombóc,melyet csak ki kell akasztani a fa ágára.Az eleségek második csoportja az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot és vajat is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre.Az olajos magvak és állati zsiradék mellett gyümölccsel, elsősorban a legolcsóbb almával is etessünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák, így a madarak hóeséskor is hozzáférhetnek ezekhez.
Soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják
A kihelyezés módja és működési elve szerint számos etetőtípust különböztetünk meg. Az etetőre látogató madarak közül több is, például a rigók, a vörösbegy és a magevők jobban szeretnek a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felet vagy kimondottan az ágak között érzik jól magukat, ezért az etetőkön lehetőleg több szinten is kínáljuk fel az eleségeket.
Oázis Cegléd