3.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Károsultak pellengéren

Személyiségi jogokat sért az a levél, amit néhány hete kaptak meg a Biztonság Brókerház károsultjai. A felszámolást végző győri Advoco nevű cég olyan levelet küldött szét, amelyen az összes károsult neve, lakcíme szerepel és az az összeg is, amit brókerbotrányban elvesztettek. Lapunkhoz eljutott levél tételesen tartalmaz érzékeny adatokat ceglédi magánszemélyekről és vállalkozásokról. A listán a ceglédi önkormányzat is szerepel egy kisebb összeggel, nevezetesen 642.332 forinttal, egyes magánszemélyek azonban akár százmilliós tételekkel szerepelnek a listán.

– Felháborító ez az eljárás. Miért volt erre szükség? Csak egy válasz lehetséges: a megfélemlítés, hogy a kezükben vagyunk. Nekem is vannak barátaim a listán. Se nekik, se nekem nem kérték hozzájárulásunkat, hogy ezeket az érzékeny adatokat másnak kiadják, de mégsem merünk tiltakozni. – mesélte lapunknak az egyik károsult. – Több mint ezer károsult van, de ezeknek csak egy része szerepel a listán, 560 név. Vajon miért? Csak nem azért, mert magas körökben forgó személyek „elintézték”, hogy egyeseknek ne szerepeljen a nevük?
“Így név nélkül azt is elmondhatom, hogy felfoghatatlan, hogy maffiabandák, bűnszövetkezetek a másik kiszolgáltatottságára építve további zsarolással igyekeznek pénzt kicsalni az áldozataikból. Mert ilyen történik most Cegléden, elindult az újabb zsarolási hullám. Arra a pénzre, amit elvesztettünk már keresztet lehet vetni, de hogy további követelésekkel lépjenek fel, kilátásba helyezve a NAV vagy rendőrségi vizsgálatot?! Hiába tudok igazolni minden egyes fillért, hogy örökségből származott a megtakarításunk. Mégis mindenki fél, nem mer lépni, mert ott az aláírásunk, amikor kamatot vettünk fel. Ez örök zsarolási alap. Ráadásul már senkiben sem bízhatunk, olyan adatokat írnak be és kérnek tőlünk számon, amit csak akarnak. Kiszolgáltatottak vagyunk és visszaélnek a helyzetünkkel.”

Lapunk megkereste a felszámolót, milyen indokkal készítettek közös listát és küldték meg az összes károsultnak a többi adatait is, ill. akik nincsenek a listán, miért nem kerültek fel? Megkeressük az önkormányzatot is adjon tájékoztatást, mi a 642.332 forintos követelés oka? Amint választ kapunk, közzétesszük.

A HVG részletes összefoglalója az ügy jelenlegi állásáról…

 

Az adatokat nyilvánosságra hozó cég részére megküldött levél: 

“Tisztelt Gáspár János felszámolóbiztos Úr! A Ceglédi Panoráma kezébe került egy önök által postára adott levél, melyet a felszámolás alatt álló Biztonság Trade Kft. hitelezőinek küldtek ki. A levél – mivel az tudomásunk szerint több száz címre ki lett postázva – gyakorlatilag nyilvánosságra hoz az ügyben érintett összes károsulttal kapcsolatban bizalmas információkat, úgy mint név, kárigény és további személyes adatok.
Ezzel az eljárással önök megsértették a listára felkerülő mintegy 564 károsult személyiségi jogát. Ez a – véleményünk szerint – minősíthetetlen és barbár eljárás megalázó helyzetbe hozza a sértetteket – köztük közszereplőket, vagy éppen egész életükben kuporgatott pénzüket elveszítő idős embereket – a közvélemény előtt, továbbá a személyes adatok harmadik személy részére történő kiadása zsarolásnak is kiteheti a sértetteket.

Az adatvédelmi törvény kimondja:
2011. évi CXII. törvény
az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról
5. Az adatkezelés jogalapja
5. § (1) Személyes adat* akkor kezelhető**, ha
a) ahhoz az érintett hozzájárul, vagy
b) azt törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete közérdeken alapuló célból elrendeli (a továbbiakban: kötelező adatkezelés).
Ugyanezen jogszabály:
7. § (1) Az adatkezelő köteles az adatkezelési műveleteket úgy megtervezni és végrehajtani, hogy az e törvény és az adatkezelésre vonatkozó más szabályok alkalmazása során biztosítsa az érintettek magánszférájának védelmét.
(2) Az adatkezelő, illetve tevékenységi körében az adatfeldolgozó köteles gondoskodni az adatok biztonságáról, köteles továbbá megtenni azokat a technikai és szervezési intézkedéseket és kialakítani azokat az eljárási szabályokat, amelyek e törvény, valamint az egyéb adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.
* személyes adat: az érintettel kapcsolatba hozható adat – különösen az érintett neve, azonosító jele, valamint egy vagy több fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző ismeret -, valamint az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés;
** adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adaton végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így különösen gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adat további felhasználásának megakadályozása, fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése

– Kérjük tájékoztassa lapunkat, milyen jogalapon adták ki harmadik személy részére a személyes adatokat? Van-e hozzájárulásuk az érintettektől, vagy van egy törvényi felhatalmazásuk?
– Az összes érintett nevének mindenkinek való megküldésekor megtették-e azokat a technikai és szervezési intézkedéseket, melyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek?
– Hány személy kapta meg a károsultak listáját tartalmazó levelet?
– Miért nem került fel az összes károsult a listára, azaz, akik nincsenek a listán, miért nem kerültek fel?

Köszönettel: Krizsán Ervin főszerkesztő – Ceglédi Panoráma”

Hasonló hírek

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Időközben megkaptuk az önkormányzat tájékoztatását:
    “Ahogyan a 2015. áprilisában, Takáts László polgármester által kiadott sajtóközleményben is olvasható, Cegléd Város Önkormányzatának, intézményeinek és cégeinek nem volt kapcsolata az érintett cégekkel, nevezetesen a Hungária Értékpapír Zrt. és a Biztonság Trade Kft. társaságokkal. A 642.332. forint követelés nem károsult igény, azaz a követelés nem egy elhelyezett betétre vonatkozik. Dr. Diósgyőri Gitta jegyző által adott tájékoztatás szerint a követelés a társaság meg nem fizetett adójával kapcsolatos, ám további tájékoztatást – adótitokra való hivatkozással – nem adhat. A követelés felszámoló felé történő bejelentésével az önkormányzat azon törvényi kötelezettségének tett eleget, mely szerint mindent meg kell tennie az őt megillető bevételek beszedése érdekében.” – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat.

    • A felszámoló biztos a nyilvánosságra hozást nem ingyen tette. Tudomásom szerint a kárigény 1% át kellet azoknak megfizetni akik be nyújtották kárigényüket ezen felszámolónak. Biztos nem kevés összeget kapott. /A Hungária felszámolóbiztosnak nem kellett a kárigény bejelentésért fizetni./ Ezen tetemes összegért nyilvánosságra is hozta a listát, nem számolva a következményekkel. Vannak károsultak akik a kért összeg miatt nem fordultak hozzá. A megtérült kár után kérte volna az 1% lehet tisztességesebb lett volna.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...