9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

NHKV

Ha valaki ránéz erre a négy betűre, nem biztos egyből tudja, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság rövidítéséről van szó. Ez a társaság vette át ugyanis a szemétszállítás számlázását Cegléden is az Ökovíz Nonprofit Kft-től. Azt nem lehet tudni, hogy erre miért volt szükség – ezt hagyjuk a politikusokra – de azt tudjuk, hogy azóta a szemétszállítási számlázás rendesen akadozik.

De nemcsak ez került állami kézbe, már követni sem nagyon tudjuk az új szolgáltatók elnevezését. Most már az „Ökovíz” Nonprofit Kft helyett a BÁCSVÍZ Zrt biztosítja nekünk a vizet és a csatornaszolgáltatást, a TIGÁZ Zrt. helyet a FŐGÁZ Zrt-től kapjuk a gázt, és folynak a tárgyalások az EDF DÉMÁSZ állami villamosipari cég tulajdonába kerülésének megvásárlására. Itt azért az is problémát okozhat, hogy hiba esetén gyorsan hogyan tudjuk elérni ezeket a hiba bejelentési telefonszámokon a szolgáltatót.

Térjünk vissza azonban a hulladékgazdálkodásra. Mindenki tapasztalta, hogy a váltás, 2016. április óta a számlázás és a fizetés milyen nehézségekbe ütközött. Hosszú ideig a város lakosai közül senki sem kapott sem számlát, sem csekket. Mendemondák voltak csupán, hogy mikor kap az ügyfél csekket. Figyelmeztették viszont a lakosokat, hogy tegyék félre a havi szemétszállítási díjakat. Kérdezem én: ki az a szegény kisnyugdíjas, aki ha kell kenyérre, ehhez a félretett pénzhez nem nyúl hozzá?

A helyzet azóta kezd normalizálódni, a lakosok havonta egyszerre akár két csekket is kaptak, amit egy összegben kell befizetni, már aki ezt tudja. Az egyik szomszédomnál voltam, aki mindezt tudja rendezni, de nála is találtunk olyan borítékot, amiben a fizetendő csekk még ott lapult.

El lehet tehát képzelni, akinek a megélhetése forog kockán havonta, hogyan tudja magát utolérni, mivel a csekkekkel most tartanak 2016. december hónapnál és még nincs vége, mert március hónapban valószínűleg ismét 3 db csekket kapunk.

Továbbmegyek. Én csoportos megbízási szerződéssel egyenlítettem ki a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási számlámat. 2016. április hónap óta én semmilyen díjfizetésről értesítést nem kaptam, annak ellenére, hogy az NHKV minden alkalommal küldte a számlákat és értesített: „Ha Ön csoportos beszedési megbízással fizetett, akkor a csoportos beszedést kezelő bank automatikusan módosítja a megbízást.”

Na, ez az, ami nem történt meg. Most 2017. február vége van, de a bank 2016. április hónap óta nem tudta átutalni a havi összegeket. Nem szeretek tartozni és küldtem az NHKV-nek egy e-mailt, hogy sürgősen intézkedjenek a számláim kiegyenlítésének helyreállítása ügyében.

Tőlük erre azt a választ kaptam „Levelében leírtak iktatása folyamatban van, melyre 30 napon belül válaszolunk.” Ez sem nyugtatott meg és bementem a bankomhoz, hogy ilyenkor mi a teendő? Itt pedig kaptam egy telefonszámot, ahol reklamálhatok a számlázás miatt, de addig a bank nem tud semmit tenni.

Így a szemétszállítási és ürítési díjamat 2016. április – 2017. februárig nem vonták le a csoportos megbízási szerződés szerint, ami a mai állapotnak megfelelően már több mint 30.000,- forint.

A szemétszállítást a ceglédi ÖKOVÍZ továbbra is becsületesen minden héten elvégezte, én viszont önhibámon kívül ezt nem tudtam kiegyenlíteni. Most várhatom, hogy ezt a nagyobb összeget egy összegben le fogják emelni a számlámról? Ennyit a központosított számlázásról.

Mészáros Iván

Hasonló hírek

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én is,mint sokan mások ugyanezzel a problémával küzdök. Én betelefonáltam az illetékesekhez és a válasz a következő volt: Önt semilyen felelősség nem terheli,ezt a szállító cégnek kell megoldani. A hulladék elszállításra kerül minden héten,a fizetést meg majd megoldják. De kérdem én,hogy részletre,vagy egyszerre? Azt még ők sem tudják. Mert azért szépen gyarapszik hónapról hónapra. Jó lenne valamit most már ha intéznének,mert ez egy tisztességes fizető számára elég kellemetlen.

  2. Én az NHKV ügyfélszolgálatával beszéltem. Azt a választ kaptam ezzel a problémával kapcsolatban, hogy már megkezdték a számlák összegeinek leemelését a bankoktól, de nem országosan, hanem régiónként. Egyszerre egy számlát emelnek le. Türelmünket kérik. Kíváncsi vagyok rá mikorra “érjük utol magunkat”?

  3. Nem vagyok híve a csoportos beszedésnek. Ebben a Bácsvíz Zrt. évértékelőjén elhangzott mondat is engem igazol. A felelős személy úgy nyilatkozott arra vonatkozóan, hogy már Cegléden is lehetséges ezt igénybe venni a fizetésnél, hogy NEKIK ez KÖLTSÉGMEGTAKARÍTÁS, az ÜGYFÉLNEK KÉNYELEM. Ezzel csak az a gond, hogy az ügyfél is megtakarítani akar. A sárga csekk beépített költségének ismeretében is. Most nem akarok kitérni a részletekre, de sorolni tudnám, hogy milyen buktatói vannak a csbm-nek.
    Az NHKV számlázása: mivel a szemétszállítás Cegléden folyamatos volt, számítani kellett a költségvonzatokra. Tehát el kellett volna a háztartásoknak különíteniük az erre szánt pénzalapot, elvégre a szolgáltatás működött, tehát a lakosság igénybe vette. Aki minden hónapban félretette, annak nem lett fájdalmas a mostani helyzet. Ami számomra inkább érdekes, az az, hogy kettesével-hármasával küldik a csekkeket. Ez azoknak jó, akik nem tudják egyben – félretétel híján – kiegyenlíteni az eddig felhalmozódott összeget. De nem ez a fő érdekesség, mert ez segítség lehet nekik. Ami igazán érdekes, az az, ahogy pl. én is kaptam 2 db csekket a minap, de a fizetési határidő mindkettőnél április valamely napjára esik. Ha egyik márciusi esedékességű lett volna, azt be lehetett volna fizetni márciusban értelemszerűen, a másikat a következő hónapban. De mivel az állampolgárok többsége egy hónapban csak egyszer kap jövedelmet, furcsának tartom az áprilisi kétfajta napra szóló határidő-megjelölést. Ha egyszer mindkettőt egyazon hónapban szükséges kiegyenlíteni, miért nem lehetett egy dátummal szerepeltetni? Esetleg a számítógép nem enged egy napra több számlát kiállítani egy névre? Más indokot nem találok erre, elvégre alapesetben minden ügyfél csak egy számlát kap az adott hónapban a szolgáltatótól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....