12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Eladó az ingatlanom!

Egy ismerős ügyfelünk elbeszélése késztetett rá, hogy ismét elővegyem az ingatlaneladás témáját.

A történetet most nem részletezném, tanulság viszont van, nem is kevés. Nézzük meg kicsit részletesebben. Ingatlan értékesítés kapcsán az eladókat három csoportra oszthatjuk.

Az első csoport a bizalmatlan. Ő az, aki senkiben sem bízik saját magán kívül, azt gondolja, hogy minden szempontból felkészült egy sokmilliós ügylet lebonyolítására. Nem nagy dolog feladni egy hirdetést, de később aztán kezdődnek a problémák. Kezdve azzal, hogy senki sem jelentkezik a hirdetésre, vagy a másik véglet, amikor átjáró házzá változik a békés családi fészek, a véletlenül se vásároló, csak kíváncsiskodó ingatlan turisták megjelenése miatt, bezárólag egy előnytelen tartalommal megkötött adásvételi szerződéssel. A további kockázatokat most nem részletezném, a vége vagy sikeres, vagy problémás értékesítés, de később előfordulhat szakember bevonása is.

A második csoport a tudatos. Ő az, aki meg sem próbálkozik egyedül. Szakemberhez fordul, jó esetben (ajánlás alapján) egyből rátalál a megfelelőre. Ebben az esetben egy bizalomépítő találkozás keretében, csak a részleteket kell megbeszélni. Ismeretség hiányában több szakemberrel is tárgyal és a benyomásai alapján választ. A tudatos eladó, tudni akarja, hogy mennyibe kerül és mit kap a pénzéért. Ő az, aki nem úgy keresi fel az ingatlanost, hogy „maguk hány százalékért dolgoznak”, hanem arra kíváncsi először, hogy mit tesznek a munkadíjukért, önmaga számára mitől lesz könnyebb és biztonságosabb az eladás.

A harmadik csoport a könnyelmű. A kriminalisztikában ismert kifejezéssel az áldozattípus. Ő az, aki vonzza a szélhámosokat. Aki egy ebédmeghívás és némi nyomásgyakorlás hatására paplant vásárol 300 ezerért, bónuszként pedig semmire sem jó edényeket további százezerért.

Ő az, aki miatt ez a cikk íródott. Ő az, aki az első, nála bejelentkező „ingatlanossal” úgy írja alá a konyhaasztalon a biankó megbízási szerződést, hogy azt el se olvassa. Így történhet meg, hogy csak később derül ki, hogy közvetítésre adott megbízást, miközben azt mondták neki, hogy adásvételi előszerződést (!!!) írnak alá. Így történhet meg az is, hogy csak a vevő érdeklődésére veszi elő az aláírt szerződést, hogy megnézze mennyivel is tartozik az „ingatlanosnak”. Mondani se kell, hogy eláll a lélegzete, amikor szembesül a leírt számokkal.

Bár már többször leírtam, de kénytelen vagyok megismételgetni: Az emberek túlnyomó többségének az ingatlana a legjelentősebb vagyontárgya, ennek megfelelően bánjunk vele!

Pataki Tibor
Cegléd Ingatlan

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Van tapasztalatom az ingatlanok eladásával kapcsolatban. Több ingatlant adtam el többféle
    módon. A legbiztonságosabb az volt, amikor ingatlan értékesítőt bíztam meg. Akit érdekel az
    ingatlan, leinformálják, akárkinek nem mutatják meg. Nem kevés a díjazásuk, de nekem jobb,
    biztonságosabb volt. Amikor újságban hirdettem, mindenféle bámészkodó emberek jöttek-
    mentek, a ház dísztárgyait, berendezését jobban nézték, mint a házat és kéregettek tárgyakat. Nagyon kellemetlen, kínos volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....