13 C
Cegléd
2024. április 16. kedd
spot_img

Baráti látogatásra érkezett Lázár János Dr. Czira Szabolcshoz

Egy családi kirándulás alkalmával tértünk be Czira Szabolcs barátomhoz. Csak egy csésze kávéra és néhány, a kutyánkhoz adott állatorvosi jó tanácsra gondoltam. A polgármester úr, városa iránti elkötelezettségét azonban mi sem jelzi jobban, minthogy baráti beszélgetés ide, orvosi tanács oda, meglepett egy kis könyvecskével, amely a város, a nagykőrösiek életét leginkább szolgáló, megvalósítandó fejlesztések bemutatását tartalmazza – mondta tréfálkozva Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Képgaléria IDE kattintva

Lázár János az Önkormányzati Hírek Nagykőrösnek adott interjújában beszélt a település szerepéről az Arany János-emlékévben, a várost érintő közútfejlesztésekről, a piac és a vásártér megújításáról, valamint a szennyvíz-csatorna beruházás kapcsán hozott döntésekről, a lakossági befizetések sorsáról:

Az egyik legjelentősebb költőnk, Arany János emlékét méltóképpen ápolni az egész nemzet kötelessége. Ebben Nagykőrösre azonban különösen nagy feladat hárul, amelyet meggyőződésem szerint jól is kezel. A Kormány a költő-óriás emléke előtt tisztelegve, valamint a város erőfeszítéseit elismerve, azokat támogatva úgy döntött, hogy a még méltóbb múltidézés és az Arany János-emlékév okán több mint egy milliárd forinttal támogatja a város múzeumának felújítását. Tudom, látom és hálás vagyok amiatt, amit a város már eddig is megtett Arany János emlékének megőrzése és ápolása terén – fejtette ki a miniszter, hozzátéve: „Az Arany János-emlékév egy nagy nemzeti program, ami reményeink szerint a jövőben azokat is közelebb hozza majd Arany János életművéhez, akik ez idáig még nem fedezték fel maguknak az ezer szállal Nagykőröshöz kötődő költőt.”

Lázár János elmondta, baráti látogatásra jött Nagykőrösre, amelynek keretében áttekintették a város helyzetét, feladatait és nehézségeit. A miniszter gratulált az eddigi fejlesztésekhez, és ahhoz, hogy az elmúlt években sok beruházásra sikerült forrást találni. „A Kormány és a Miniszterelnök Úr úgy tekint Nagykőrösre, mint szövetségesre.” – emelte ki a miniszter.

Nagykőrös város polgármesterével történő egyeztetésük fontos részét képezte a város megközelíthetőségét érintő fejlesztések.

Három, a város következő évtizedeit érdemben meghatározó tervünk van, három kiemelt beruházás, amelyek megvalósítására erős mandátumot kaptunk a Miniszterelnök úrtól. Elsősorban a polgármester úr, másodsorban én, akinek ezt a munkát támogatnom kell – mondta el Lázár János.

Egyre nagyobb a városuk iránti érdeklődés! Nagyvállalkozások és munkaadók joggal vették észre az önök városában rejlő lehetőségeket. A Kormány pedig ebben közvetíteni szeretne. A legsürgetőbb feladat, hogy összekössük Nagykőröst az M5-ös autópályával. Kecskemétet lassan-lassan kinövik az ipari szereplők. Terjeszkednek, új lehetőségek után kutatnak. Ha összekötjük a városukat az autópályával, új lehetőségek nyílnak meg Nagykőrös előtt.

Tudom, hogy a nagykőrösiek döntően a 4601-es és a 4608-as utak Nagykőrös és Lajosmizse közötti szakaszait (Pesti út – szerk.) használják, ami erre nem megfelelő, ezért arra tettem ígéretet a polgármester úrnak, hogy a Kormány támogatni fogja azt az elképzelést, hogy a 4601-es és 4608-as utak adott szakaszain egy olyan nagyteherbírású utat kell építeni, ami kétsávos ugyan, de hasonló, mint a felújított és korszerűsített kétszámjegyű utak. Tehát egy 24 kilométeres, széles nyomtávú, megerősített út épül majd, mellette pedig egy kerékpárút. Ezzel gyorsan, biztonságosan és jelentős forgalmat bonyolítva érhetik el az autópályát a nagykőrösiek. Ebben, a legfontosabb pontban állapodtunk meg elsőként a polgármester úrral.” – ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Második pontként a 441-es út nagykőrösi elkerülő szakaszának megépítését említette a miniszter, hiszen a főút – a másik beruházástól függetlenül – nagy forgalmat bonyolít le Kecskemét és Cegléd között. Bízik benne, hogy a ciklus végéig ez a fejlesztés is megindulhat, ugyanakkor itt meg kell vizsgálni az egykori terveket.

A harmadik nagy volumenű közlekedési fejlesztés a Nagykőröst Cegléddel összekötő kerékpárút megépítése. „A kerékpárút Kecskeméttől Nagykőrösig már készen van, ezt kellene tovább vinni Ceglédig. Látok lehetőséget arra, hogy ehhez forrást biztosítsunk.” – mondta Lázár János.

A miniszter a részére átadott, Nagykőrös elsődleges fejlesztési céljait tartalmazó tájékoztatóból kiemelte a nagykőrösi piac és vásártér megújításának, valamint a városi könyvtár felújításának ügyét is. Úgy vélte, ezek is jó programok, de a korábbi fejlesztéseket is méltatta.

„Először is le kell szögezni azt, hogy a Kormány szerint Nagykőrös Önkormányzata, a Képviselő-testület, a polgármester, és a Víziközmű Társulat közgyűlése is jól döntött, amikor arról határozott, hogy utat épít, mert ez a köz javát szolgálja. Ez egy nagyon fontos és jó döntés volt. Egy 6,5 milliárd forintos program zárásáról beszélünk, amit először a magyar állam 85 százalékban, majd 95 százalékban támogatott. Az állam nem határozta meg, hogy ezt a pénzt mire kell költeni. Megítélésem szerint a nagykőrösi önkormányzat nem követett el hibát, amikor az útépítés mellett döntött. Az állam ezzel kapcsolatban nem fogalmazott világosan, éppen ezért a nagykőrösi képviselő-testület és a polgármester a város érdekeit tartotta szem előtt. Ez a dolguk!” – hangsúlyozta a miniszter.

Nagykőrös, kiváló szövetségese a Kormánynak. A kabinet fejlesztési döntéseivel mindig támogatni fogja az önkormányzatot, ha az a nagykőrösi emberek boldogulását segíti. A mostani látogatásom arról győzött meg, hogy a város vezetőinek ez a legfontosabb – zárta gondolatait Lázár János.

nagykoros.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...