12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Csomag

Már két évtizedes hagyomány, hogy a Gimnázium leánykara Erdélyben, a Csíkszeredai Művészeti Líceum zenészei pedig Cegléden adnak koncertet.

A kapcsolat létrehozói az akkori csíki alpolgármester Erdélyi István, a ceglédiek részéről Szentpéteri Kálmán, Újházi György és Dr. Kürti György az idei március 15-e alkalmából is találkoztak Csíkszeredában. Nem lehetett velük a tavaly elhunyt Takács Miklós, akire a fájdalom szavaival emlékeztek. Ismét velük volt Soltészné Lédeczi Judit Liszt-díjas karnagy, aki felépült súlyos betegségéből, többek között a fellépésekre készülve kapott új erőt. Fazekas Zsuzsanna korrepetitorként és zongorakísérőként, Albert Ágnessel tanárnővel együtt dolgozva segített a kórus munkájának folytonosságában, novemberben a csíki küldöttség fogadásában és az ünnepi csíki koncertek előkészítésében. Az Erdély leghidegebb zugába induló buszon a korábbiaknál kisebb létszámú kórus foglalt helyet, a csomagtartóban a fellépő ruhák, az elektromos zongora és a Díszteremben bemutatott remek képzőművészeti kiállítás anyagán kívül különlegességek is helyet kaptak.  Egy latin-amerikai eredetű ütőhangszer. a cajon, mely először szólalt meg a lánykar muzsikájában a műsort záró gospel előadása közben. Nagyobbrészt egyházi ihletésű és a környék népéletét idéző kórusművek hangzottak el a koncerten, melyet a csíkszeredai Szent Kereszt kistemplomban adtak. Nem lehetett érezni hátrányát a kisebb létszámnak, Albert Ágnes és Kókai Laura remek szólói tovább emelték a kiérlelt produkció fényét. A csomagtartóban egy nagyméretű fafaragás is érkezett, mely a középkori mesterek inspirációjával a múlt században készült és Krisztus kereszthalálának jelenetét ábrázolja. Az Újházi György adománya épp ebbe a mértéktartóan díszes, meghitt hangulatú barokk templomba kerül majd. Szintén az ARTEM Galériának köszönhető, hogy a Líceum igazgatói irodáját egy értékes Nagy Istvántól (a Líceum névadója, csíkmindszenti származású festőművész -1873-1937) származó rajz díszíti, illetve hogy a Petőfi Iskola bejárati folyosóján a szép koszorúzó ünnepség alkalmából Bakányi Gyula ceglédi festőművész elemi erejű Petőfi portréja kapott helyet. E dalok és műtárgyak egy olyan „maroknyi székelynek” szólnak és szolgálnak, akik nem piros betűs napon ünneplik Gál Sándor és 200 harcostársa vértanúságát a Nyerges-tetőn, sokszor a metszően hideg szélben, hóban – dologból jövet- hallgatják vezetőik szenvedélyes beszédeit a Mikó vár előtt, fogukat összeszorítva megmaradnak szülőföldükön, hol nehéz, hol súlyos terhek közt székelynek, magyarnak. Azokat erősítik, akikből összeállt a csodálatos Hargita Néptáncegyüttes, melynek Táncoljatok című műsorát láthattuk.  A Csíki Kamarazenekart, amely Kodály, Bartók és Brahms szerzeményeivel közös örökségünket ápolja és terjeszti, vagy a csíkkarcfalvi biológiatanárt, „füvesembert”, Ernő bácsit, ki magával ragadóan mutatta be szűkebb hazája flóráját laptopjáról vetített előadásában.  A Líceum architektúra tanárát, Máthé Klárát, aki diákjainak izgalmas kísérletezésen keresztül tanítja meg a népi építészet, de a toronyházépítés statikáját is.

Imets László és Kovács Levente líceumi igazgató uraktól mi is ajándékcsomagot kaptunk a búcsúvacsorán. Azonban, amit a négy nap alatt vehettünk át Csíkban, az biztos nem férne el a kis papírzacskóban, de még a busz poggyászterében sem. Volter Etelka igazgatóhelyettes asszony fogalmazta meg hazafelé úton: Nem szeretné kipróbálni, hogy milyen az erdélyi körülmények közt élve ünnepelni, de ahogy ott ezt teszik, az rendkívül felemelő és emlékezetes. Érdemes újra és újra megélni!

Rónai Gábor CKLG tanára

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...