4.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

„Böhöm” és a kész tények!

Városunk közvéleményét már hosszú ideje foglalkoztatja köztereink állapota, átalakításának szükségessége. Ezek érdekében készített tervek, azonban nem elég széles körben ismertek a közvélemény körében. Korábban a ceglédiek nem értették, hogy a mi városunk miért maradt el más települések fejlődésétől, megszépülésétől. Közeli példaként Nagykőröst hozták fel.

Napjainkban más dolgok, események borzolják az emberek hangulatát. Visszamenőleg is kérdezik, miért kellett a Szabadság téren az eredetileg ültetett „emlékfákat” kipusztítani. Miért vágtak ki olyan helyeken is fákat, amivel az ott élők nem értettek egyet? Az újságosbódé megszüntetése is foglalkoztatta a közösséget. „Síkos” a korcsolyapálya témája, amit sokak szerint lehetne a Szabadság teret körbevevő útszakaszra is telepíteni. Úgy tűnik, több a bírálat, mint a meggyőző válasz!

Tavaly három fórumot is szerveztek, a belső terek átalakítása kapcsán. A résztvevők alapkérdése az volt, hogy főteret, díszteret, vagy játszóteret akarnak-e kialakítani a jelenlegiek helyén. Esetleg valamilyen eklektikus megoldásra törekszenek! Néha úgy tűnt, hogy az elhangzó vélemények szinte „zavarták” a tervezőket, a különböző koncepciókat képviselőket. Majd megvizsgáljuk, visszatérünk rá, – hangzott a válasz. Azonban a kellő visszacsatolások, a már kész tervekről, a széleskörű és folyamatos tájékoztatások elmaradtak. Mondják, jót akarnak! A ceglédiek is! Mienk, a lakosoké a (köz) területünk! Nem valakié, vagy egy szervezet sajátja!

Ismét kész tények elé állították a közvéleményt. A Szent háromság téri fákat és bokrokat kiirtották. Ellentmondásos vélemények láttak napvilágot, hogy a helyi katolikus gyülekezet mennyiben adta „áldását” erre a cselekedetre.

Az emberek egyszerű kérdést tesznek fel! Miért nem lehetett néhány hétig az elgondolást egy táblán bemutatni, hogy a piacra igyekvők, az erre sétálók, időben megismerkedjenek vele? Ha a ceglédiek előzetesen megtekinthették volna a tér átalakításának tervét, vélhetően nyugodtabban vették volna tudomásul a most bekövetkezett változásokat.

Készül a település arculati kézikönyve. Máris kérdésként hangzik el, hogy a Rákóczi útra tervezett új épület, mennyiben fog beilleszkedni a környezetébe?

Vélhetően funkcionálisan, esztétikailag, megfelelő lesz az új Sportcsarnok, aminek a helyiek már megelőlegezték a „Böhöm” nevet. Az új épület kapcsán újból- és újból felvetik, mekkora területet fog elvenni a Gubody parkból?

Jó lenne, ha az indokolt változások nem közvéleményt megosztó hatásúak lennének, hanem a többség által időben megismert, vállalt, és támogatott tervek valósulnának meg, mindenki közös örömére!

Kocsis István

Lapunk megkereste a levéllel Szebeni Dávidot, a Ceglédi Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjét, akitől az alábbi választ kaptuk:

Tisztelt Kocsis István úr!

Bizonyos fokú meglepetéssel olvastuk levelét és értetlenül állunk az abban megfogalmazott állítások előtt. Ön a város köztereinek megújítása során készített tervekkel kapcsolatban úgy fogalmaz: „nem elég széles körben ismertek a közvélemény körében”. Különösen Önnek, mint a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület elnökének tudnia kell, hogy a felújításokkal kapcsolatban zajló egyeztetések megtörténtek, amelyeken a látványtervek is bemutatásra kerültek. Sőt, ötleteit meghallgattuk és egyes részeket be is építettük a kivitelezés előtt álló projektek esetében. (Elég, ha arra gondolunk, hogy az Önökkel történt egyeztetés után a zöldfelület arányát növeltük a Kossuth téren a korai tervekhez képest, vagy éppen az Önök javaslatára – vagy ellenzésére – vetettük el az örvényszökőkút elhelyezését.)

Arra biztatom Önt, hogy egy nagy múltú egyesület elnökeként ne tévesszék meg a közösségi médiafelületeken megjelenő olykor túlzó állítások, álinformációk és hazugságok. Ezúton is szeretném cáfolni, hogy a véleményeket nem hallgatjuk/hallgattuk meg. A Kossuth tér felújítása kapcsán négy alkalommal tartottunk fórumot civil szervezeteknek és a lakosságnak egyaránt – az Ön egyesületének tavaly szeptember 26-án. Emellett kérdőíves felmérést is folytattunk a tér megújításáról. Ugyanígy jártunk el a Szabadság tér esetében is, amellyel kapcsolatban három fórumot tartottunk a lakosság véleményének megismerése céljából. A folyamatról a CTV, a Cegléd Rádió, a helyi nyomtatott és online médiumok is beszámoltak. A fórumokon elhangzottak és a kérdőívezés eredményei alapján készítjük el a végleges terveket. A Kossuth tér és a Szabadság tér véleményezésének összefoglalója a Ceglédi Városfejlesztési Kft. honlapján olvasható.

Ön a Szentháromság téri fákról is ír. Szeretném felhívni a figyelmét, hogy ilyen tér nem létezik. Jelen helyzetben a Kossuth téren a Szentháromság szobor körüli parkról beszélünk. Szintén nem értjük a leírtakat, hiszen önnek mint városvédőnek és mint az egyeztetésen részt vett személynek tudnia kell: a bemutatott terveken látszott, hogy az átépítéssel a tér jelenlegi szerkezete átalakul és a tervek a tér ezen részének teljes megújítását tartalmazzák. Ennek célja, hogy a járókelők használhassák a területet és méltó módon láthatóvá váljon a katolikus templom bejárata és homlokzata. Ezen látványtervek egyébként a ceglédi médiában is bemutatásra kerültek, így a lakosság is találkozhatott vele, értesült róla, sőt véleményezési javaslataikat is vártuk. (Egyébként közel 200 észrevétel érkezett ezzel kapcsolatban.)

A Rákóczi útra tervezett új épület nem önkormányzati beruházás keretében valósul majd meg és egyelőre még tervezési szakaszban van. A településképnek történő megfelelés felett – mint korábban is – a városi főépítész őrködik. Az új sportcsarnok szintén tervezési fázisban van, ám végleges döntés ebben az ügyben még nem született.

Ahogyan eddig is, a jövőben is közvetlenül kereshet bennünket, amennyiben kérdése merül fel a városi beruházásokkal kapcsolatban.

Szebeni Dávid
ügyvezető – Ceglédi Városfejlesztési Kft.

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Kocsis úr! Felesleges a fideszesekkel szóba állni, hiszen szaros-hugyos polgármesterük azért lehetett országgyűlési képviselő, mert elherdált több mint 14 ezer négyzetmétert a Dózsa György laktanyából… Földi László egy aljas tolvaj, kinek tanítványa a mostani polgármester…Takáts László egy jellemtelen SENKI, hiszen jogellenesen polgármester!
    A fideszeseket csak a mutyi érdekli, a város az nem!
    A FIDESZES CEGLÉDI LAKÁJ CSÜRHE FIGYELMÉBE:
    „Juhász Péterék és a bátor füttyös demokraták nem a nemzeti ünnepet zavarják meg, hanem a szemét geci, hazaáruló Orbán Viktort. Azt a mocskos, köztörvényes tolvaj diktátort, aki már hosszú évek óta köpi arcon a magyar demokráciát és a magyar társadalmat. De meg fogja kapni a méltó büntetését, méghozzá veletek együtt, szarházi, hazug origós zugfirkászok! Nemsokára a börtön faliújságján fogtok firkálni, nem pedig állami támogatásból, azaz közpénzen, szabadon! Orbán Viktor és aljas, fideszes bűntársai vagy lógni fognak vagy a börtönben fognak megrohadni és ha majdan ügyészként szerepet kapok ebben, akkor garantálom, hogy minden családtagjuk és minden bűnsegéd stróman vissza fog adni minden lopott és elsikkasztott vagyont, földet, céget, sőt még a trafikokat is. Legalábbis, ha majd pár év múlva én hallgathatom ki őket ügyészként, akkor biztosan… Az pedig, hogy ma Orbánék megünnepelik március 15-ét, nos az morális értelemben nagyjából olyan, mintha egy pedofil banda tartana gyermeknapi ünnepséget! Az orbáni diktatúra és a köztörvényes fideszes tolvajok ugyanis teljes mértékben méltatlanok 1848 szellemiségéhez! Erről ennyit.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...