10.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Elment a harmadik is

2017. február 16-án elhunyt Velkey András a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium nyugdíjas testnevelő tanára.

A ceglédi gimnázium és a Velkey család évtizedeken át elválaszthatatlanul összefort  egymással. Gyermekeik és unokáik közül többen ma is az iskola diákjai.
1919 márciusától 1992 júniusáig mindig tanított Velkey nevű tanár az iskolánkban. Ez 73 évet jelent, az iskola 118 évéből.
Az édesapa Velkey János (Velker) 1919-től 1945-ig volt történelem – földrajz szakos tanár a gimnáziumban. Házasságából 10 gyermek született, akik közül három fiú az iskolánkban tanított.
Imre bácsi 1945-től 1980-ig (nyugdíjasként 1992-ig) a magyar nyelvet és irodalmat, valamint a latin nyelvet,  Pali bácsi 1955-től 1990-ig  matematikát és fizikát, Bandi bácsi pedig 1962-től 1990-ig testnevelést tanított.

Velkey András, akit a diákok legtöbbször idősebb korában Bandi bácsiként szólítottak 1930. május 27-én  Cegléden született. A fiútestvérek közül ő volt a legfiatalabb, a tíz gyermek közül a kilencedik.

A Velkey család a harmincas évek végén. A szülők mellett balról áll András, jobbról Pál, az álló sorban balról harmadikként Imre látható.

A II. világháború végén a család fiatal tagjai a szülőkkel együtt nyugatra menekültek. Az édesapa ott halt meg. Visszakerülve Ceglédre a három legkisebb gyermeket Kecskemétre tudták beiskolázni, ahol kollégiumi elhelyezést is kaptak. Velkey András 1951-ben érettségizett a Katona József Gimnáziumban Kecskeméten.  Ezután Szegedre került, ahol 1954-ben a Pedagógiai Főiskolán ének – testnevelés szakon általános iskolai tanár oklevelet, 1971-ben levelező hallgatóként a Magyar Testnevelési Főiskolán középiskolai testnevelő tanári végzettséget szerzett.

Első munkahelye a törteli általános iskola volt, ahol 1953-tól 1956-ig tanított. Ezt követte a ceglédi Táncsics Mihály Iskola 1956-tól 1962-ig. (E sorok íróját itt két évig tanította énekre és testnevelésre, majd négy éven át a gimnáziumban testnevelésre.) Ezután következett a Kossuth Gimnázium, ahol a legendás hírű Ujváry Ferenc tanár urat váltotta fel.  Közel egy évtizedig Kürti Bélával együtt ketten tanították a testnevelést, majd a hetvenes és nyolcvanas években Süli Aladár és Tompa Tibor volt testnevelő kollegája. Külön szobájuk, birodalmuk, volt az alagsorban. Átélték az iskolaépület felújításával kapcsolatos nehéz időket. Éveken át nem használhatták a nagy tornatermet, de megoldották a testnevelés tanítását.

A három Velkey tanár az 1970-es IV. b. osztály tablóján.

A kosárlabda sportágat ugyan már előtte is ismerték a gimnáziumban, de igazán Velkey András nevéhez fűződik annak megszerettetése, és eredményes művelése. A kosárlabda volt a mindene.  Az iskola fiú és leány kosárlabda csapata az ő idejében mindig szép eredményeket ért el. 28 év után 1990. december 30-án vonult nyugdíjba.

1956. február 16-án kötött házasságot Bíró Katalinnal.  Négy gyermekük született: András, István, Katalin, Mária. Közülük hárman pedagógusok lettek. Az iskolai munka mellett nagy örömet lelt a kertészkedésben, szerette a Cegléd melletti hobby kertjét. Házias ember volt. Szeretett sütni és a süteményekkel idős korában is ellátta a családot. Felesége 15 éve halt meg. Sokáig önállóan, majd gyermekei gondozó segítségével élt tovább.
Gyermekei, unokái, a kiterjedt Velkey család tagjai, nyugdíjas és aktív kollegák, volt tanítványok és ismerősök február 24-én kísérték utolsó útjára a ceglédi Csengettyűs temetőben.

dr. Kürti György ny. gimnáziumi igazgató

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...