20.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Disznó belsőség a csatorna partján

Elég sokat járok a határba, a természetbe és elég sok furcsa dolgot látok szanaszéjjel dobálva, szemetet és minden egyéb lehetséges anyagot, de ilyet még nem nagyon láttam.

A képen látható valószínű disznóbelsőség a G1 csatorna partján volt látható.

Fiatalkori emlékeim szerint a házaknál történt disznóöléskor a böllér először a belsőséget vette ki, hogy a hosszú időt igénylő bélmosó asszonyok időben tudjanak végezni. A bélmosás hosszadalmas volt, ha jól emlékszem először vízzel kellett kimosni a belet, majd ki kellett fordítani és újra mosni, utána ecettel és citrommal is kellett szagtalanítani.

Ma már ezt a munkát nem nagyon végzi el senki, – egyrészt nem ért hozzá – ezért az egész belsőséget kidobják és műbélbe töltik a hurkát, kolbászt. Na, de hová tüntessék el az eldobandó belsőséget?

Biztos, hogy nem helyes megoldás, hogy a csatorna partjára zsákban kerül elhelyezésre – mint ahogy a képen is látható – és a fertőzött anyag a vadak és madarak élelméül szolgáljon.

Ezért utána néztem, hogy Cegléden melyik hulladéktároló fogadja be az ilyen veszélyes hulladékot.

A Mizsei úti veszélyes hulladéktelepre az ilyen anyagot nem lehet bevinni. Ide csak a következőket lehet bevinni, illetve vesznek át: akkumulátor, kis elektronikai hulladék (híradástechnikai berendezés, háztartási kisgépek, számítógépek, mobil telefonok), nagy elektronikai hulladék (tv, monitorok, hűtő, mosó– és mosogató- és szárító gépek), használt zsiradék, étolaj, fénycső, izzó, festékek, növény védőszerek csomagolására feleslegessé váló anyag, lom, hulladék, száraz elem, személyautó gumiabroncs.

A Nagykátai útra csak szilárd hulladékot, konyhai hulladékot és szelektív hulladékot lehet bevinni. Szelektív hulladék: Papír, műanyag, üveg, fém, italos flakon.

A kommunális hulladékot az Ökovíz hetente rendszeresen elszállítja. A definíciója szerint:

„Kommunális hulladék az emberi szükséglet kielégítése folytán keletkezik, vagyis lakossági fogyasztás, intézményi kiskereskedelmi és vendéglátó tevékenységből és a közterületek tisztántartásából származik.”

Mi akkor a megoldás, hová tegyük, vigyük a közegészségre veszélyes anyagot, például a disznóbelet vagy tyúkbelsőséget? Cegléden egyik lerakó sem fogadja ezt és akkor marad az árokpart?

Kérem a ceglédi hatóságok képviselőit, ha tudnak erre ésszerű megoldást erre a közérdekű kérdésre, akkor a Ceglédi Panoráma újság hasábjain válaszolják meg!

 

Mészáros Iván

Lapunk megkereste az illetékeseket a kérdéssel. A Várvag Nonprofit Kft az alábbi választ küldte meg: ”Tisztelt Mészáros Iván! Ezúton tájékoztatjuk, hogy az elpusztult állati tetemeket Cegléden a Külső-Kátai úton található gyepmesteri telepen vesznek át. Elpusztult macskát és kutyát ingyenesen, haszonállatot, illetve haszonállat belsőséget 115 Ft/kg áron lehet hétköznapon 8-16, hétvégén 8-10 óráig leadni. Az erről szóló döntés feltételeiről bővebben a www.cegled.hu városi oldalon tájékozódhat.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....