3.3 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Életre kelt érettségi tétel

Grecsó Krisztián a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja április 21-én a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium vendége volt.  Az ismert író – mint élő érettségi tétel – két végzős osztály és az érdeklődők előtt életéről és regényeiről beszélt a díszteremben.

Az ismert és elismert író munkáját számos díjjal honorálták már, ezek közül a József Attila díj az, ami a leginkább említésre méltó. Emellett a Nők Lapja és más magazinok szerzője, vezetőszerkesztője is volt. Nevét regények, forgatókönyvek, színpadi művek fémjelzik. Mint kortárs szerzőt osztályunknak lehetősége volt választani érettségi tételnek a tételsorban. A Megyek utánad című művét választottuk, ami egy életrajzi ihletésű regény.

Nagy lehetőségnek tartottuk, hogy G. Bíró Lilla magyar szakos tanárnőnek köszönhetően életre is kelt az érettségi tétel, ugyanis a tanárnő meghívta Grecsó Krisztiánt a gimnáziumba.  Április 21-én a díszterem megtelt az érdeklődőkkel, sok ember volt kíváncsi a két érettségiző osztályon kívül az íróra.

A gondolat, hogy a magyar érettségi tételünk két lábon besétál a díszterem ajtaján elsőre abszurdnak tűnt; ahogy az író mondta: „Én úgy tudtam és számomra ez az információ elég biztosnak tűnt, hogy az íróság egyik alapvető feltétele hogy az illető halott legyen”. Ezzel valahogy én is így voltam, szóval nagyon örültem, hogy létrejött ez az találkozó.

Az író nem kérdés-felelet formájában válaszolgatott, hanem kibontotta gondolatait, ami nagyon jó volt, mivel számos szellemes kis történetet fűzött bele az előadásba, amelyek élvezetessé tették minden diák számára a rendhagyó magyarórát.

Először az író élettörténetét ismerhettük meg, majd rátért az érettségi tételünkre, a Megyek utánad című regényre. Megtudhattuk, hogy habár életrajzi ihletésű, a nőalakok a könyvből nem egyenlőek az író kapcsolataival, csupán apróbb dolgokban hasonlítanak. Grecsó Krisztián úgy fogalmazott, hogy ő különböző nőtípusokon keresztül akarta bemutatni azt, hogy hogyan formálódik egy ember a kapcsolatain keresztül. Amíg az egyik elvesz az emberből egy darabot és sebet okoz, a következő lehet, hogy éppen azt a sebet fogja begyógyítani. A regényben különböző nőtípusokat, karaktereket ismerhetünk meg, de az író felhívta arra is a figyelmünket, hogy ezek kisarkított példák. Az előadás után volt lehetőségünk az íróval beszélgetni, akik nyitott volt és szívesen válaszolt a kérdéseinkre.

Úgy gondolom, szerencsés vagyok, hogy egy ilyen projekt része lehettem, mint előadást hallgató diák, és találkozhattam egy olyan emberrel, aki nem a „halott” irodalom egyik kiemelkedő alakja, hanem hús-vér szerző, az egyik érettségi tételünk.

Krizsán Efraim

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...