17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Felújítják a Városi Óvodát Nagykőrösön

Nagykőrös óvodaépületei ugyan megfelelnek a törvényi feltételeknek, és folyamatosan csinosítják, karbantartják őket, de mégis rájuk fért már egy nagyobb felújítás, mely energetikai korszerűsítést is jelent. Az épületek nem csak szépek lesznek, hanem a kevesebb rezsiköltség jelentős megtakarítást hoz, mely összegből egyéb, a gyermekek örömére szolgáló fejlesztéseket, eszközbeszerzéseket hajthatnak végre. Mint lapunk arról a közelmúltban beszámolt, egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Városi Óvoda három tagintézménye összesen több mint 84 millió forintból újulhat meg. A fejlesztés a következő területeket érinti: Batthyány utcai, Ifjúság utcai, valamint a Kárász utcai intézmények. Minderről az intézményvezetővel beszélgettem.

„Mióta óvodavezető vagyok, ez az álmom!„- mondta el lapunknak Talamon Attiláné. Megtudtam, hogy Nagykőrös Város Önkormányzata minden létező pályázati forrást próbált már a feladatra igénybe venni, de sajnos eddig forráshiány miatt nem kaptak támogatást, mert régiónkban jóval szerényebb összegek állnak rendelkezésre, mint például a szomszédos megyében. A fejlesztés a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósul meg, célja a komplex épületenergetikai fejlesztés, épületszerkezeti felújítással és napelemes villamos energiatermeléssel.

A kivitelezés 2017 júniusában kezdődik, és megvalósul az épületekben a homlokzati hőszigetelés, felső zárófödém (padlás, lapos tető, szigetelés ), nyílászárók cseréje, hőszigetelt üveggel, valamint napelemek felszerelése. A megújuló energiaforrás használata környezetbarát, biztonságos ellátást eredményez – hosszútávon kedvező energiaköltséget biztosít.

Talamon Attiláné: „Nagykőrösön, mint az ország más településein is problémákba ütközött forráshiány miatt az óvodák nagymértékű komplex felújítása. Az elmúlt mintegy 40 évben épült intézményi épületek felett sajnos eljárt az idő. A felújítás szükségessége megkérdőjelezhetetlen volt. Óvodavezetővé választásom óta dolgozom a pályázat előkészítésén a Kárász úti óvoda vonatkozásában. Megtörtént az alaprajzok beszerzése, hőkamerás felvétel készítése az intézményről, nyílászárók méreteinek felmérése, stb… Több alkalommal nyújtott be az önkormányzat pályázatot, de forráshiány miatt mindig elutasították.

Az intézmények összevonása után, 2015. augusztus elsejétől az épületek állagát, az üzemeltetési költséget megvizsgálva, valamint a pályázati forrás igénybe vételének lehetőségét figyelembe véve, döntött az Önkormányzat a pályázat beadása mellett a három intézménynél.

Az Ifjúság úti óvoda 1976-ban épült lapos tetős épület a tormási városrészben, amely háromcsoportos óvodaként működik. Az épület általános állapota szükségessé teszi a nyílászárók cseréjét, a homlokzati hőszigetelését.
A Batthyány úti óvoda régi szárnya 1966-ban, az új szárny 1981-ben épült. Az intézmény 100 kisgyermek mindennapos neveléséhez, oktatásához nyújt hátteret.
A Kárász úti óvoda könnyűszerkezetes épület, mely óvoda céljára 40 évvel ezelőtt épült. Az intézmény helyiségei méreteik alapján megfelelnek a kor elvárásainak. Minden csoportnak külön öltözője, mosdója van. Az intézményben nevelői-, dajka-, orvosi szoba, megfelelő méretű iroda is található. Az épület üzemeltetési költségei azonban magasak.

A munkálatok ideje alatt a gyermekeket más intézményekben helyezzük el, erről tájékoztatást szülői értekezleten, illetve folyamatosan kapnak a szülők.  Természetesen a város óvodai ellátása a felújítás ideje alatt is biztosítva lesz. A felújítás ideje alatt azonban szükség lesz a szülők, nagyszülők, rokonok összefogására, hogy a nyári időszakban, az óvodai ellátást igénylők száma lecsökkenjen. Az energetikai korszerűsítést követően energiatakarékossá és költséghatékonnyá válnak az intézmények, a dolgozóknak, az óvodásoknak kellemes környezetet és feltételeket biztosítva.

Köszönöm Nagykőrös Város Polgármesterének, képviselő- testületének, a Polgármesteri Hivatal munkatársainak, hogy előkészítették, támogatták a pályázat beadását. „

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....