9.6 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Közösségi tér a fiatalokért

Tavaly decemberben nyitott meg a Kossuth Ferenc utcai volt Zalai patikában az Új Nemzedék Központ, amelynek célja az volt, hogy a ceglédi fiatalok közösségi tere legyen. Azt, hogy ez minden várakozáson felül sikerült, jól illusztrálja legutóbbi sikeres akciójuk, amelynek keretében a Szent György teret szépítették meg az önkéntes fiatalok a saját ötleteik alapján. Kottes Anikó maga is fiatal 26 éves, a kereskedelmi iskola tanára, a helyi cserkészek vezetője és a központ közösségi tér vezetője is. Vele készítettük el az Új Nemzedék Központ félévi leltárját.
– Fiatalok által életre hívott kezdeményezések, erősebb társadalmi szerepvállalásra építő programok, önkéntesség – ezek a hívószavai az Új Nemzedék Központnak, amelyből 20 van országszerte. – számolt be a kezdetekről Anikó. – 19 megyeközpontokban működik, de mivel Pest megyében Budapesten már volt egy, így kapta meg a lehetőséget Cegléd. Mi vagyunk az egyedüli nem megyeközponti közösségi tér, de látogatottságban országosan az elsők között vagyunk.
– Hogyan kezdtétek a fiatalok toborzását és mennyien járnak rendszeresen a központba?
– Elsőként a kereskedelmi iskolából invitáltam a diákjaimat, hogy vegyék igénybe ezt a lehetőséget: hiszen értük van, alakítsák ki úgy ahogyan szeretnék, hogy jól érezzék magukat benne. Jöttek sokan, aztán más iskolákban is hallották a tanárok, diákok és futótűzként terjedt a hír, hogy itt lehet ping-pongozni, csocsózni, xbox-ozni  – és mindezt ingyen. Az elején 150-en is jöttek naponta, most már megállapodott ez a szám: napi 60-80 diák jön el hozzánk különböző programokra, klubokba.
– Milyen klubok, körök működnek most nálatok és milyen szolgáltatásokkal várjátok a fiatalokat?
– Jelenleg működik az Anime klub, a Fifa és a Csocsó klubok. Előkészítési fázisban van több kör is, mint a Fotó és a Graffiti kör. Nagy öröm, hogy idősebbek is bejönnek a központba azzal, hogy társasjáték klubot, rajzkört, varrótanfolyamot indítanának a gyerekeknek vagy egyszerűen csak szeretnének foglalkozni a fiatalokkal. Más azzal támogatja a közösségi teret, hogy kávét, vagy cukrot ajánl fel, hogy a szegényebb sorsú gyerekek is tudjanak egyet kávézni a barátaikkal. A klubokon kívül sokféle a diákokat, fiatalokat érintő és érdeklő programot szervezünk. Ilyen a pályaorientációs tanácsadás, a diákmunka börze és az Erasmus plusz képzés is. Sokan magánjellegű tanácsért is hozzám fordulnak, családi, szerelmi ügyekben, vagy más kamaszproblémákkal.
– Amellett, hogy a fiataloknak a szabadidő hasznos eltöltésére programokat szerveztek a központ célja az önkéntesség és az erősebb társadalmi szerepvállalás….
– Igen a célunk fontos része, hogy megismertessük a tizenévesekkel az önkéntes munka örömét. A vállalásaik teljesen önkéntesek, nem helyezünk nyomást rájuk, hogy kötelezővé tegyük. Talán ezért is olyan lelkesek, tele vannak ötletekkel, kezdeményezésekkel. A feladatunk vezetőként, hogy összegyűjtsük, strukturáljuk ezeket az ötleteket, majd amit lehet, segítsünk nekik megvalósítani.
– Melyek a legsikeresebb önkéntes tevékenységek, amiben részt vettek a fiatalok a fél év alatt?
– Felsorolni is nehéz, de talán a városi rendezvényeken való részvétel volt meghatározó. Szerencsére nagyon jó a kapcsolatunk a Városi Önkormányzattal, a Ceglédi Ifjúsági Önkormányzattal és az Ifjúsági Könyvtárral is, hiszen egy célért dolgozunk. A fiatalok nagyon szeretik kivenni részüket a feladatokból a városi rendezvényeken: az Utcazene Fesztiválon például 40-50 diákunk vett részt. De gyereknapon is ott voltak jelmezes önkénteseink, kézműveseink. Persze nemcsak a rendezvényeken végzünk munkát, legutóbb a kórház gyermekosztályán mesét olvastunk fel a gyerekeknek. Az a célunk, hogy legyen egy lelkes, mozgó, hömpölygő ifjúsági élet Cegléden, és hisszük, ezt meg lehet valósítani, ha odatesszük magunkat. Az a meggyőződésünk, hogy ha van egy olyan közösség, ahol a fiatalok jól érzik magukat, barátokat találnak, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a környéken keresnek majd munkát maguknak és itt alapítanak családot. Így az Új Nemzedék Központ a fiatalok Cegléden tartásának is eszköze lehet.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...