5.6 C
Cegléd
2024. április 17. szerda
spot_img

Bácsvíz fórum – mindent a mellékmérőkről

Június 6-án személyes egyeztetést tartottak a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége ceglédi csoportjának képviselői és a Bácsvíz Zrt. illetékes munkatársai a Bácsvíz Zrt. Ceglédi Üzemmérnökségén. A megbeszélés kiemelt témája a mellékvízmérők beépítésével, cseréjével, leolvasásával és az elszámolás módjával kapcsolatos változások ismertetése volt. A számos ceglédi lakost érintő kérdésekről Kis Attilával, ügyfélkapcsolati osztályvezetővel a Bácsvíz Zrt. ügyfélszolgálati irodáinak vezetőjével beszélgettünk.
– Hogyan, milyen gyakorisággal történik a mellékmérős felhasználási helyek leolvasása?
– A mellékvízmérőket társaságunk munkatársai olvassák le hathavonta. A leolvasást megelőzően a leolvasó tájékoztatja a társasház lakóit a leolvasás tervezett időpontjáról a leolvasási értesítő lépcsőházban történő elhelyezésével. A pontos számlázás érdekében a tényleges leolvasás a legideálisabb eljárás. Ezért társaságunk megtesz mindent annak érdekében, hogy a leolvasásra 16 óra után kerüljön sor. Ha ennek ellenére mégsem valósulhat meg a tényleges leolvasás, akkor a korábbi fogyasztási adatok alapján becsült mérőállással készül el a soron következő elszámoló számla.
– Mi a teendő abban az esetben, ha a becsült mérőállással készült számlában szereplő fogyasztás jelentősen eltér a ténylegesen elfogyasztott értéktől?
– Az elszámolás a bekötési vízmérő fogyasztási adatain alapul. A társasház közös képviselője kapja meg a bekötési vízmérőre kibocsátott számlát, melyben a mellékmérőkön mért fogyasztások levonásra kerülnek. Mellékvízmérőre vonatkozó számlamódosításra igényt a felhasználó az érintett társasházi közös képviselő írásos nyilatkozatának bemutatásával egyidejűleg kezdeményezhet. Erre azért van szükség, mert a mellékmérős számla módosítása a bekötési mérő adatai alapján megküldött elszámoló számla módosítását is eredményezi. A közös képviselőnek előzetesen tudnia kell arról, hogy az általa kezelt társasház valamelyik lakója számlamódosítást kezdeményez.
– Mit kell tudni a mellékmérők távleolvasásáról és mennyiben segíti a pontos elszámolást?
– Cegléden közel 1500 távleolvasású mellékmérő van. A távleolvasású mérők lehetővé teszik azt, hogy egyidejűleg történjen meg a mellékvízmérők és a bekötési vízmérő leolvasása. Évente csak egyszer szükséges az, hogy az egyes ingatlanokba leolvasó munkatársunk bemenjen és meggyőződjön a mérő megfelelő állapotáról. A többi leolvasás alkalmával elegendő az, ha a „kiolvasó” készülék a lépcsőházban összegyűjti a mérők adatait. A kedvező tapasztalatok miatt 2017 második felében a Bácsvíz Zrt. és a Központi Okos Mérés Zrt. képviselői a mérők adatait gyűjtő eszközöket, ún. adatgyűjtő koncentrátorokat helyeznek el a város különböző pontjain. Az érintett lakók és a közös képviselők erről a napokban kapnak részletes tájékoztatást.
A jelenleg is használt távleolvasású mérők, valamint az okos mérést biztosító külön berendezések (jeladók) alkalmasak ebben a mintaprojektben történő használatra, ezért a lakóknak az adatgyűjtés módjának változása nem jelent majd érzékelhető változást. A koncentrátor felszereléséhez a vízmérés helyén nem kell szerelési munkát végezni, a mintaprojektben való részvétel ingyenes. Az okos mérők, valamint okos mérést biztosító külön berendezések előre meghatározott időközönként (minimálisan napi rendszerességgel) rögzítik az aktuális fogyasztást. A rögzített fogyasztási adatok alapján havi rendszerességgel elszámoló számlát küldünk meg a mellékmérők és a bekötési vízmérő szerinti felhasználók részére.
– Van-e lehetőség arra, hogy olyan társasház is csatlakozzon ehhez a mintaprojekthez, ahol eddig nem voltak távleolvasású mérők?
– Igen, van erre lehetőség. Az ilyen igényeket a 06-40-40-30-20-as telefonszámon jelezhetik munkatársaink részére. Fontos kiemelni, hogy a hiteles és pontos mérés érdekében a távleolvasású mérőnek is meg kell felelnie a mellékvízmérőkre vonatkozó műszaki előírásoknak, ezért kérjük, hogy a beszerelni kívánt mérőről annak megvásárlása előtt, az igénybejelentés során feltétlenül egyeztessenek társaságunkkal.
A távleolvasású mérők beszerelését a hagyományos mérőkhöz hasonlóan társaságunk szakemberei is elvégzik.
– Az előző években a Bácsvíz Zrt-től nem tudták a lakók a mellékmérők cseréjét megrendelni. Történt-e ebben változás?
– A korábbi évek tapasztalatai alapján előnyösebbnek tartjuk azt, ha a szolgáltató szakember gárdája végzi el a mellékmérő cseréjét és a műszaki zár (plomba, vipak) elhelyezését. Lényeges változás, hogy 2017. február 15-től kizárólag a Bácsvíz Zrt. szakembere végezheti el a műszaki zár felhelyezését. Úgy ítéljük meg, hogy ezzel jobban nyomonkövethető a mellékmérők nyilvántartása, pontos, valós fogyasztási adatok alapján történik az elszámolás. Kevesebb számlahelyesbítési igény merül fel felhasználóink részéről és a mérőcseréket ütemezetten, kedvező költségek mellett tudjuk elvégezni.
Ha mellékmérőt kívánják cseréltetni, kérjük, tanulmányozzák át a www..bacsviz.hu honlapon a Ügyfélszolgálat/Ügyintézés menete, ügytípusok/Mellékmérők hitelesítési célú cseréje menüpontot, majd jelezzék igényüket az info@bacsviz.hu e-mailcímen, keressék társaságunkat a 06-40-40-30-20 ingyenesen hívható telefonszámon, vagy személyesen a Cegléd, Pesti út 25. szám alatti ügyfélszolgálati fiókirodánkban.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...