14 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Megjelent a Pest megyei Kodály CD

„Ha felülök, hej, a pátyi határon…”

Újabb hiánypótló, kulturális örökségvédelmi, értékmegőrző kiadvány jelent meg Pest Megye Önkormányzatának gondozásában.

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából készült el az a népzenei, népdalos CD kiadvány, melyen a zeneszerző, népzenekutató 1903-1923 közötti időszakban végzett népdalgyűjtő munkásságának összefoglalása hallható. Korabeli népdalok az alábbi kilenc településről gyűjtve: Dabas (Gyón), Dömsöd, Gomba, Őrbottyán (Őrszentmiklós), Páty, Szigetszentmiklós, Tinnye, Tök, Váchartyán. Az egyes dallamok megtalálható a MTA BTK Zenetudományi Intézet honlapján, a Kodály Rendben (ezúton is köszönjük Dr. Szalay Olga, az intézet tudományos főmunkatársa, Kodály kutató segítségét).

Az összesen mintegy 110 népdal között természetesen találunk az autentikus népdalok mellett műdalos hatású dallamokat, magyar nótákat is, melyek további felhasználásra nem kerültek, viszont egyértelműen tükrözik, hogy a polgáriasodás következtében a műdalok ugyanolyan jelleggel megtalálhatók voltak 100-150 évvel ezelőtt is a vidéki lakosság dallam-repertoárjában.

A kiadvány zenei rendezője Terék József, Magyar Arany Érdemkereszttel, Pest Megyéért Emlékéremmel kitüntetett zenei előadóművész, zeneszerző. Zenekarával –Terék József és barátaival – 2008 óta 18 népzenei CD kiadványt készítettek el, illetve saját szerkesztésében további három, hiánypótló népdalos, népi zenekaros, népviseletes könyv jelent meg szülőföldjéről, a Tápió mentéről. Szerkesztésében a Kodály CD-n olyan népzenei összeállítások hallhatók, melyek mindenki számára könnyen hallgathatók és érthetőek. A megyében annak idején, több helyen is megtalálható vonósbandás megszólalásra hasonlító előadásmódban csendülnek fel szebbnél-szebb melódiák. Ezek jellegzetes dallamfordulataikkal egyértelműen bizonyítják, hogy az egykoron betelepült nemzetiségi lakosok által hozott dallamok miként is épültek be a magyar zenei kultúrába, dallamvilágba, magyar szöveggel felcsendülve a kiadványon. A hegedű, brácsa, nagybőgő, cimbalom alaphangszerelésen kívül hallható a citera, a hosszúfurulya, a tárogató is.

Bővebben…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...