3.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Isten képére teremtve

Emlékkiállítást rendeztek a galériában az egy éve elhunyt Tóth István tiszteletére. A klasszikus fotográfia egyik utolsó mestere 52 országban több mint 2200 tárlaton bemutatott képeit 327 díjjal jutalmazták. A tegnap nyílt emlékkiállításra a Magyar Fotóművészek Szövetsége által kiírt pályázati művekből válogattak. A falakon Tóth István alkotásai mellett Apáti-Tóth Sándor és Papp Elek képeit is megcsodálhatják a látogatók.

Az évszázad kiváló fotóművésze, Tóth István 93 éves korában, egy éve hunyt el. A ceglédiek tisztelt és szeretett művészét szinte mindenki Pista bácsinak hívta. Művész volt és ember a szó legnemesebb értelmében-hangzott el halálának évfordulójára, „Isten képére teremtve” című emlékkiállításon.

A megnyitón Takáts László polgármester elmondta: „Ebből a digitális világból nagyon hiányoznak az „analóg” emberek! Az olyan emberek, mint Tóth István – nekünk, ceglédieknek, Pista bácsi. A klasszikus fotográfia egyik utolsó mesteréről, azt mondják a hozzáértők, hogy a rendkívüli szakmai tudás, kompozíciós érzék összetéveszthetetlenné tette képeit. Én laikusként azt mondom, a közvetlenség, a nyíltság, amit hordozott a jelleme és a tekintete – az tette összetéveszthetetlenné a képeit. A közvetlenség, a nyíltság, ami az objektíven is áthatolt. (…) Pista bácsi jellemére is mondhatjuk azt: analóg volt. Egyező, hasonló a közvetlenséggel, a nyíltsággal. Analóg, ami megteremtette a kapcsolatot a filmtekercs és a gép által látott világ között. Hiányoznak az olyan emberek, mint Pista bácsi, az évszázad kiváló fotóművésze, aki észhez térítene, akinek képei tanítják a digitális embert a tükörben is látni mert tükörbe nézni nem elég.”

Tóth István a Magyar Fotóművészek Szövetségének alapító és egyben legidősebb tagja volt. Az emlékkiállításra a szövetség által kiírt pályázati művei közül válogatott. 32 alkotó képei láthatóak a galéria falain, köztük fia, Apáti-Tóth Sándor és Papp Elek fotói is. Az emlékkiállítás november 4-ig látogatható. Keddtől péntekig 10 és 18 óra, szombaton 8 és 12 óra között.

(Fotó: Kisfaludi István)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...