5.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Dolgozz Cegléden, tanulj Miskolcon!

Duális anyagmérnök képzés az Ecseri Kft-nél, a Ferzol Kft-nél és az Infineon Kft-nél…

2017. december 11-én a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának oktatói, valamint a ceglédi Ecseri Kft és a tápiószőlősi Ferzol Kft. munkatársai tartottak a duális képzésben rejlő lehetőségekről tájékoztató előadást iskolánkban.

Felmerülhet a kérdés, hogy mivel is foglalkozik vajon egy „anyagmérnök”? A válasz egyszerű: anyagokkal! Az anyagok pedig lehetnek fémesek (pl. acél, vas, alumínium, magnézium, réz, arany), illetve nem fémesek (pl. kerámiák, szilikátok, polimerek), de közös bennük, hogy hozzáértő mérnököknek kell ezen anyagokat tervezni, gyártani, ellenőrizni, minősíteni. Az előadás során példákat láthattak az érdeklődő fiatalok arra, hogy a legjobb, legtehetségesebb anyagmérnökök a korszerű, de hagyományosnak mondható technológiák (pl. öntészet, kovácsolás, hengerlés, metallurgia, fröccsöntés, kerámiagyártás) alkalmazásán túl olyan újszerű anyagokat is létre hozhatnak, melyeknek először csak az elvárt tulajdonságát ismerjük, és magunk „házasítunk” hozzá anyagokat (pl. karbonszállal erősített alumínium kompozit, vagy a rendkívül könnyű fémhab).

Az előadás kiemelt témája volt a DUÁLIS KÉPZÉS.
A duális képzés a továbbtanulás előtt álló diákok számára kiváló lehetőség arra, hogy már most, a felsőoktatási jelentkezésükkel egy időben tegyenek egy nagy lépést a későbbi munkaerő-piaci érvényesülésük érdekében. A munkaerő-piacra lépő frissdiplomások – nem megalapozatlan – félelme ugyanis, hogy a folyamatos innovációban lévő, profitorientáltan működő cégek azonnal használható gyakorlati tudást várnak el egy-egy állás betöltéséhez. Az ipari és gazdasági élet szereplőinek, valamint az egyetemek szakembereinek összefogásából létrejövő duális képzés azonban megadja a választ a pályakezdőkkel szemben támasztott, korábban lehetetlennek tűnő igényekre: a duális képzés végén a friss diploma, több éves szakmai gyakorlattal párosul!

A hallgatók az immár három éve sikerrel futó képzési formában tanidejük felét töltik az egyetemen, ahol választott szakmájuk elméleti alapjait sajátíthatják el, a képzés másik felében pedig az adott szakmához úgyszintén elengedhetetlen gyakorlatot immár valós munkakörnyezetben, az általuk választott partnervállalatunknál szerezhetik meg. A végzést követően ugyanakkor jó eséllyel stabil munkahelyhez is juthatnak, hiszen az évek során bedolgozhatják magukat fogadó cégeikhez (amelyek pedig tényleges igényeiknek megfelelően formálhatják saját munkaerő-utánpótlásukat).

Az egyetemi tanulmányok finanszírozását szintúgy megoldhatja az új rendszer, amíg ugyanis a hallgatók az egyetemen ösztöndíjat, addig a fogadó cégeknél munkájukért (az év mind a 12 hónapjában) bért kapnak.
A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán az anyagmérnök alapszakhoz csatlakozott az országban a legtöbb (52) partnervállalat duális képzőhelyként, ez is mutatja a képzésünk iránti igényt és ipari elfogadottságot. Cégeink közül fontos kiemelni az Ecseri Kft-t (Cegléd), a Ferzol Kft-t (Tápiószőlős), valamint az Infineon Technologies Kft-t (Cegléd). Amennyiben ezen cégeket választják a ceglédi diákok duális képzőhelyként, akkor azzal az év felében, évente 26 héten keresztül Cegléden, illetve a Ceglédtől nem messze lévő Tápiószőlősön folytathatják egyetemi tanulmányaikat. A tájékoztató előadás keretében mind a két vállalat röviden bemutatkozott, és üzemlátogatásra invitálta a fiatalokat.

Az anyagmérnök alapszakon több specializációban (régi nevén szakirány) tanulhatnak a diákok, a fenti vállalatok közül az Ecseri Kft a Járműipari öntészeti specializáció keretében érhető el, a Ferzol Kft. és az Infineon Kft. pedig a Hőkezelés-Képlékenyalakítás specializációban választható. A képzésről bővebben a Kar tájékoztató füzetében olvashatnak az érdeklődők.

Hogyan lehet jelentkezni a duális képzésre? Február 15-ig be kell jelölni a www.felvi.hu oldalon (kizárólag elektronikus formában lehet jelentkezni a felsőoktatásba!) a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának anyagmérnök alapképzését (sem specializációt, sem a duális képzést nem kell jelölni), illetve május 31-ig jelentkezni kell az adott vállalathoz felvételi elbeszélgetésre. (Jelentkezni vagy a kar honlapján, vagy a vállalatoknak küldött e-mailben lehet.) Amennyiben mind az egyetemre, mind a vállalathoz pozitív eredménnyel zárul a jelentkezés, akkor a hallgató szeptembertől duális képzésben vesz részt.

Az előadás keretében a Műszaki Anyagtudományi Kar ún. „Anyagtudományi School Túra” tudománynépszerűsítő programsorozatából is láthattak ízelítőt a diákok: a bemutató kísérletek során folyékony nitrogénnel szökőkutat működtettek, folyékony nitrogén, mágnes és szupravezető segítségével a „Vissza a jövőbe!” című film légdeszkáját elevenítették meg a kar oktatói, valamint a diákok ceruzaelem, mágnes, lakáskulcs és rézdrót segítségével villanymotort is építhettek. A legbátrabb érdeklődők pedig -196 °C-os cseppfolyós nitrogénnel is hűthették a kezüket.

Bővebb információ a Műszaki Anyagtudományi Kar honlapján található:
www.mak.uni-miskolc.hu

Forrás: Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...