Ünnepélyes gálaebéd keretében adták át február 4-én Szőke Mátyás mátraaljai borásznak az Év Bortermelőjének járó elismerést. Az ebéd elkészítésére sikeres és ismert séfeket kértek fel: köztük a ceglédi Tóth Pált.
Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége is. A Royal szállóban megrendezett gálaebéden megjelent a borásztársadalom színe-java, közülük többen már elnyerték a nemes címet. A pompás fogásokat követően az ő boraikat is megkóstolhatták a vendégek.
„A leves Tóth Pál, a köveskáli Kővirág étterem séfjének kreációja volt. A szakács fenyőillatú zeller kvintettet álmodott meg, a krémlevest ropogós quinoával, tyúkhúrral és tápitókagyönggyel kínálta. Elkészítéséről kiderült, hogy a zellert előbb három részre osztotta: az egyik adagot faszénen sütötte feketére, a másik része sóban sült, míg a harmadik harmada sous-vide eljárással puhult. A megtisztított zellereket összeturmixolta, ebből lett a lé. Kreált még mellé angolt zellerből roládot, míg a kvintett utolsó tagja marinálva került a tányérba.” – számolt be a gourmetriporter.hu.
A Zeller-zuhatag fantázianevet kapott leves 300 adagban készült, komoly biztonsági intézkedések közepette: előzetesen is átvizsgálták a konyhát, de az ételkészítés egész ideje alatt terrorelhárító figyelte a folyamatokat – számolt be lapunknak Tóth Pál, aki nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy az Év borásza gálaebédjén főzhetett. Annak pedig különösen örül, hogy Áder János köztársasági elnök a konyhában tett látogatása során külön is megdicsérte a zellerlevest.