2.1 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Árpád-kori leletek Cegléd határában

Folyamatosan zajlanak a megelőző régészeti feltárások az M4 gyorsforgalmi út nyomvonalán Cegléd térségében. Rajna András a Ferenczy Múzeumi Centrum, Régészeti Főosztályvezetője tette közzé a hírt, hogy a 2000-es években feltárt, tatárjárásban elpusztult család házához hasonló leletet találtak.

– Az elmúlt hetekben Cegléd határában több Árpád-kori települést tártunk fel. Az objektumokból – a korszakra jellemzően – viszonylag kevés leletanyag főként kerámiatöredékek, állatcsont került elő. Így igazi meglepetésként ért minket a 66. számú ház, amelynek bontása során nagy mennyiségű kerámiatöredék – köztük fazekak és cserépbogrács töredékei és állatcsont mellett – vasból készült ásópapucsot, sarlót, két kengyelt, és egyelőre ismeretlen rendeltetésű vaseszközöket is találtunk. A vasból készült eszközök, szerszámok a korszakban igen nagy értéket képviseltek, így nyomós oka kellett legyen annak, hogy hátrahagyják őket. Kézenfekvő magyarázat lehetne a tatárjárás pusztítása előli menekülés, bár ennek nyomait – például házak leégése – nem találtuk meg a feltárt településeken. A leletek feldolgozása, értékelése adhat majd választ erre a rejtélyre. – számolt be a régész, majd hozzátette:

– A kemencében elpusztult család házában a kisfiú kezében egy IV. Béla korabeli pénzérmét szorongatott, tehát ott szerencsénk volt a kormeghatározásnál, most azonban nem találtunk pénzérmét, csak annyi tudható, hogy a talált cserépedények Árpád-koriak. Ami egyedi és izgalmas ebben a házban, hogy minden a rendeltetési helyén volt. Úgy tűnik, otthagytak csapot-papot, minden értéket és elmenekültek a lakók, vagy máshol érte őket a végzet, úgy pusztult el a ház.

Rajna András szerint további érdekes leletek várhatók az út nyomvonalán: – Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a 2000-es évek elején már egyszer ezt a területet kutattuk, csak a másik két sávban. Tudjuk tehát, hogy mire számíthatunk: az út nyomvonalán van szkíta temető, ahogy aranytárgyakat találtunk, de római kori szarmata temetőt és a neolitikumból való, vagyis 6000 évesnél idősebb falurészletet is érint az út. A különböző korszakokra szakosodott kollégák így kellőképpen felkészülve folytatják majd a munkát júliustól a Cegléd és Abony közti szakaszon.

További képek…

Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum, Régészeti Főosztály

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...