4.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Megemlékezés a Huszárlaktanyában

A hivatalos városi megemlékezés mellett a Jobbik Ceglédi Alapszervezete a régi Huszárlaktanyában meghalt, fogvatartott és onnan a Szovjetunióba, malenkij robotra vagy Gulág táborokba hurcoltak emlékére tartott rendezvényt a kommunizmus áldozatainak emléknapján február 25-én.

A 2. világháború alatt hazánkban 47 településen 56 fogolytábor működött, a legnagyobb közülük Cegléden. A hadifogolytábor, a ma Huszárlaktanya néven ismert épületegyüttes volt a Szolnoki úton.

A láger falain belül mintegy 200 000 fogoly fordult meg. A foglyok minimális ellátást kaptak, dühöngött a tífusz, a vérhas és százszámra haltak meg a legyengült emberek.  A legtöbben éhen haltak. A halottak közül 400 fiatalt a közeli temetőbe, tömegsírba, másokat a szántóföldön, jelöletlen gödrökbe földeltek el. A 60-as években ezekről a területekről mélyszántások során emberi csontok sokasága került elő.  Akik túlélték a láger borzalmait, azokat elhurcolták a Szovjetunióba, úgynevezett „málenkij robotra”.

Ezen falak áldozataira és a kommunizmus sötét korára emlékezve Ifj. Hegedűs Lóránt lelkipásztor a Budapesti Hazatérés templomának lelkésze mondott ünnepi beszédet. Ezt követően elhelyezték a kegyelet és a megemlékezés virágait a 2012-ben avatott emléktábla alatt és végül közösen elénekelték a Himnuszt.

László Ágnes

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...