13.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Városvédők a Mátrában

A Városvédő és Szépítő Egyesület minden év tavaszán, kirándulást szervez hazánk kies vidékeinek megismerése érdekében. Idén, Oszlánczi Ferenc javaslatára és szervezésében a Mátrába utaztak. Azon a héten vigasztalhatatlanul esett, az állítólag aranyat érő májusi eső.

Kellemes meglepetésként, szombaton reggel, mégis gyönyörű napsütéses, kiránduló időre ébredtek az egyesület tagjai. Kora reggel indultak autóbusszal, Gyöngyös felé. Útközben Oszlánczi Ferenc, ismertette az érintett tájegységek nevezetességeit, a települések történelmét. Gyöngyösön, a Mátra Múzeumot látogatták meg, amely az Orczy-kastélyban található. Az igen szépen felújított épület, megkapta az Európa Nostra díjat. Érdekességként megemlíthető, hogy az árkádos udvarában látható az ország egyetlen épen megmaradt mamut csontváza. Az épületet arborétumszerű, romantikus park veszi körbe. 2009-ben a kertben megnyitották a modern, Természettudományi Pavilont, amiben számtalan diorámában bemutatják a Mátra állat- és növényvilágát.

Újabb programként, az 1906-ban épített Márta vasúton utaztak Mátrafüredre. Az alig félórás úton, a szemük elé táruló panorámában gyönyörködtek. Megérkezést követően, ki-ki eldönthette, hogy Sástóig gyalog vagy busszal akar felmenni. Sástó az ország, legmagasabban fekvő tava. Az 53 m magas kilátóból tiszta időben, a Tiszáig, a Budai-hegyekig el lehet látni. Az idén május 10-én átadott libegővel, alig 7 perc alatt, az Oxigén kalandparkba lehet utazni. A Parkban – mint mondják – 1-99 éves korig mindenki megtalálja a kedvére való időtöltést.

Az igen bőséges késői ebéd után, mindenkinek jólesett a 200 éves farkasmályi pincéknél, a borkóstoló. A nap befejezéseként, rövid sétát tettek Gyöngyös szép és harmonikus összképet mutató központjában. Minden jó, ha a vége jó! Befejezésként, Szt. Bertalan templom kincstárát tekinthették meg, amely az esztergomi után, a második legnagyobb az országban.

Az egész napos szép program hatásaként elhatározták, rövidesen ismét útra kelnek. (KI)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...