Mottóm: táplálni kell a testet, mert elhagyja a lélek. Mielőtt pedig rátérek egy finom báránybelsőségből készített savanyúleves receptjére, elmesélném életem legrosszabb birkapörköltjét. Szabadban, üstben főzték a kb. 80 kilós hat-hét éves kosbirkát. Már érkezésemkor furcsa, szürkés, halványsárgás falatokkal kínáltak, amit számbavételkor azonnal éreztem, hogy kisütött birkafaggyú darabkák, mondhatnánk töpörtyű. Hideg is volt, szíjas is volt és hát faggyú volt! A „recept” szerint az így kiolvasztott faggyún pirítottak rengeteg hagymát, így főtt az öklömnyi csontokkal a birka. A félig megfőtt kevés színnel és fűszerrel rendelkező pörköltet sikerült alaposan odakozmálni, így hát késznek nyilvánították….
No, de jöjjön a
bárányleves belsőségből
Hozzávalók: Egy bárány komplett belsősége (szív, tüdő, nyelv, vese, máj), 1 csapott evőkanál zsír, 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál tárkony, 1 teáskanál kakukkfű, só, bors, teáskanál kömény, 5-6 babérlevél, 3 sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 fehér paprika, 1 csípős zöldpaprika, 3 nagyobb szem burgonya, 2 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál mustár,.
A tüdőt, szívet, vesét, nyelvet megtisztítva, megmosva, víztől lecsorgatjuk, összevágjuk. A vöröshagymát apró kockára vágva zsíron folyamatos kavarással pároljuk, felöntjük 2-2,5 liter vízzel, sózzuk és az előírt fűszereket, belsőségeket beletesszük. Fél főtt állapotban fokhagymát apróra vágva szintén beletesszük, valamint az apróra kockára vágott májat. Répát karikára, zellert vékony kis lapokra, a paprikát kis kockákra, krumplit kockára vágva beletéve puhára főzzük. Ha ez megtörtént, habarással felengedjük, amelyet a borból, lisztből és mustárból készítünk. Szükség szerint a vizet pótoljuk. A belsőség mennyiségének megfelelően a sűrűséget mindenki ízlése szerint állíthatja be. Levesbetétnek csipedettet, sok tojással készült apró nokedlit vagy lúdgége tésztát is használhatunk. Szabadtűzön is készíthető, csípős zöldpaprika karikákat adunk mellé.
Molnár-féle Nimród fehér cuvée nagyon passzol hozzá.
Hozzávalók: Egy bárány komplett belsősége (szív, tüdő, nyelv, vese, máj), 1 csapott evőkanál zsír, 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál tárkony, 1 teáskanál kakukkfű, só, bors, teáskanál kömény, 5-6 babérlevél, 3 sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 fehér paprika, 1 csípős zöldpaprika, 3 nagyobb szem burgonya, 2 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál mustár,.
A tüdőt, szívet, vesét, nyelvet megtisztítva, megmosva, víztől lecsorgatjuk, összevágjuk. A vöröshagymát apró kockára vágva zsíron folyamatos kavarással pároljuk, felöntjük 2-2,5 liter vízzel, sózzuk és az előírt fűszereket, belsőségeket beletesszük. Fél főtt állapotban fokhagymát apróra vágva szintén beletesszük, valamint az apróra kockára vágott májat. Répát karikára, zellert vékony kis lapokra, a paprikát kis kockákra, krumplit kockára vágva beletéve puhára főzzük. Ha ez megtörtént, habarással felengedjük, amelyet a borból, lisztből és mustárból készítünk. Szükség szerint a vizet pótoljuk. A belsőség mennyiségének megfelelően a sűrűséget mindenki ízlése szerint állíthatja be. Levesbetétnek csipedettet, sok tojással készült apró nokedlit vagy lúdgége tésztát is használhatunk. Szabadtűzön is készíthető, csípős zöldpaprika karikákat adunk mellé.
Molnár-féle Nimród fehér cuvée nagyon passzol hozzá.
Újházi György