Valamikor a ceglédi Szent Hubertus parkban nagy főzőversenyek voltak a vadászok védőszentjének ünnepe alkalmából. Bár a háború előtt is voltak hasonló nagy főzési akciók Szent Hubertus nap alkalmából a Bajcsy Zsilinszky téren. Történt ez azért, mert a czeglédi tüzéreknek is Szent Hubertus volt a védőszentje.
De visszatérve a vadászünnepekre egyik alkalommal megtisztelt bennünket részvételével Ilyés Vészti Mihály Korondról, aki a népművészet mestere. Saját maga készített cserépedényekben főzött. Sorolta kérdésemre, hogy mit főz, az egyik cserépedénynél azt mondta, hogy „ebbe meg sajnos belelépett a disznó”. Nem értettem először, hogy mit is akar ezzel mondani, de aztán rájöttem hogy körmöt főz.
De nem is az lényeg, hanem hogy az effajta jószág-alkatrészekből igen finom ételeket lehet készíteni. Valamikor a Zöldhordó vendéglőben a szövetkezeti restiben is étlapon szereplő étel volt a körömpörkölt. Ellentétben a pacallal, ami ma kurrens étel, akkoriban csak a kutyát laktak jól vele.
Valamikor jelentős eltérés volt a pásztorembereknél a gulyás, a pörkölt és a paprikás között. Az alábbiakban közölt körömpörkölt recept pörköltként indul, majd gulyásként folytatódik és a végén egy finom étel lesz belőle, melynek neve
De nem is az lényeg, hanem hogy az effajta jószág-alkatrészekből igen finom ételeket lehet készíteni. Valamikor a Zöldhordó vendéglőben a szövetkezeti restiben is étlapon szereplő étel volt a körömpörkölt. Ellentétben a pacallal, ami ma kurrens étel, akkoriban csak a kutyát laktak jól vele.
Valamikor jelentős eltérés volt a pásztorembereknél a gulyás, a pörkölt és a paprikás között. Az alábbiakban közölt körömpörkölt recept pörköltként indul, majd gulyásként folytatódik és a végén egy finom étel lesz belőle, melynek neve
Tavaszi körömpörkölt
Hozzávalók 10 főre:
4,5 kiló egy évjáratú disznóköröm megtisztítva, jól megperzselve és összedarabolva vagy fűrészelve az ízületek mentén, hogy ne legyen csontszilánkos.
5-6 evőkanál pirospaprika,
3 evőkanál só
1- 1,5 kiló vöröshagyma
1 fej fokhagyma
5-6 szem babérlevél
két teáskanál kömény
két teáskanál bors
1,5 kiló mirelit zöldborsó
A körmöt és a nagyobb kockára vágott vöröshagymát a bográcsban nem túl erős tűzön, folyamatos keveréssel enyhén pörköljük. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a körmöt, a babérlevelet korábban, a fűszereket szinte kész állapotban adjuk hozzá, sózzuk. Közben mikor a levét elfőtte, kis mennyiségű vízzel pótolgatjuk és kevergetjük mert könnyen leéghet. Amikor már elválik a csonttól a hús beletesszük a zöldborsót és még néhány percig főzzük együtt. A pirospaprikát akkor szórjuk a tetejére, amikor készen van és hagyjuk állni, hiszen a színét így lehet igazán beállítani.
Friss puha kenyérrel finom egytálételt tehetünk az asztalra. Klément féle Kadarka igen jó hozzá!
Újházi György