8.2 C
Cegléd
2025. október 27. hétfő
spot_img

Sztorik, receptek, étel-ital, művészet

Valamikor a ceglédi Szent Hubertus parkban nagy főzőversenyek voltak a vadászok védőszentjének ünnepe alkalmából. Bár a háború előtt is voltak hasonló nagy főzési akciók Szent Hubertus nap alkalmából a Bajcsy Zsilinszky téren. Történt ez azért, mert a czeglédi tüzéreknek is Szent Hubertus volt a védőszentje.
De visszatérve a vadászünnepekre egyik alkalommal megtisztelt bennünket részvételével Ilyés Vészti Mihály Korondról, aki a népművészet mestere. Saját maga készített cserépedényekben főzött. Sorolta kérdésemre, hogy mit főz, az egyik cserépedénynél azt mondta, hogy „ebbe meg sajnos belelépett a disznó”. Nem értettem először, hogy mit is akar ezzel mondani, de aztán rájöttem hogy körmöt főz.
De nem is az lényeg, hanem hogy az effajta jószág-alkatrészekből igen finom ételeket lehet készíteni. Valamikor a Zöldhordó vendéglőben a szövetkezeti restiben is étlapon szereplő étel volt a körömpörkölt. Ellentétben a pacallal, ami ma kurrens étel, akkoriban csak a kutyát laktak jól vele.
Valamikor jelentős eltérés volt a pásztorembereknél a gulyás, a pörkölt és a paprikás között. Az alábbiakban közölt körömpörkölt recept pörköltként indul, majd gulyásként folytatódik és a végén egy finom étel lesz belőle, melynek neve
Tavaszi körömpörkölt
Hozzávalók 10 főre:
4,5 kiló egy évjáratú disznóköröm megtisztítva, jól megperzselve és összedarabolva vagy fűrészelve az ízületek mentén, hogy ne legyen csontszilánkos.
5-6 evőkanál pirospaprika,
3 evőkanál só
1- 1,5 kiló vöröshagyma
1 fej fokhagyma
5-6 szem babérlevél
két teáskanál kömény
két teáskanál bors
1,5 kiló mirelit zöldborsó
A körmöt és a nagyobb kockára vágott vöröshagymát a bográcsban nem túl erős tűzön, folyamatos keveréssel enyhén pörköljük. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a körmöt, a babérlevelet korábban, a fűszereket szinte kész állapotban adjuk hozzá, sózzuk. Közben mikor  a levét elfőtte, kis mennyiségű vízzel pótolgatjuk és kevergetjük mert könnyen leéghet. Amikor már elválik a csonttól a hús beletesszük a zöldborsót és még néhány percig főzzük együtt. A pirospaprikát akkor szórjuk a tetejére, amikor készen van és hagyjuk állni, hiszen a színét így lehet igazán beállítani.
Friss puha kenyérrel finom egytálételt tehetünk az asztalra. Klément féle Kadarka igen jó hozzá!
Újházi György

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Te is mindig fáradtan ébredsz?

Gondoltál már arra, hogy nem az alvás mennyisége a...

Hogyan biztosíthatjuk szivattyúrendszereink hosszú távú hatékonyságát?

Gondolt már arra, milyen költséges lehet, ha egy medence...

Hőlégballonozás: a céges rendezvények új dimenziója

Sok vállalat számára kihívást jelent olyan programokat találni, amik...

Megszületett Ungvári Miklós és Demeter Dóra gyermeke

Örömteli hírt osztott meg vasárnap Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes...

A Lifemed várólista nélküli, új és megújuló szolgáltatásai

Pacemaker ambulancia Szakrendelésünk a pacemakerrel és ICD-vel élők számára nyújt...