21.3 C
Cegléd
2024. szeptember 8. vasárnap
spot_img

Élet az infrastruktúra nélkül: milyen egy „off-the-grid” otthon?

Az „off-the-grid” épületek nem csatlakoznak a vízellátásához, elektromos-, csatorna- vagy gázhálózathoz. De vajon mi értelme van elszakadni a közüzemi szolgáltatásoktól? Milyen az élet egy hálózatfüggetlen otthonban? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ és bemutatjuk, hogy fest a gyakorlatban egy hálózatfüggetlen otthon!

Mi is pontosan a „hálózatmentes” otthon?

A hálózatmentes otthon olyan épület, amely egyetlen közüzemi szolgáltatást sem vesz igénybe. Ez a gyakorlatban az jelenti, hogy az épület önfenntartó és a lakók összes igényét képes biztosítani külső források nélkül. Ide tartozik a víz- és áramellátás, a szennyvíz és hulladékkezelés, sőt egyes esetekben még az élelmiszer előállítása is. Az észak-amerikai hálózatmentes épületek gyakran távol eső, természet közeli helyeken találhatóak, míg a hazai példák esetén ez kevésbé jellemző. Hogy miért döntenek a sok nehézséggel járó életforma mellett? A következő bekezdésben ennek jártunk utána!

Miért döntenek egyre többen az „off-the-grid” életmód mellett?

Nem kérdéses, hogy az off-the-grid életmód számos kihívással jár. Az, hogy a csap megnyitásakor folyóvíz, a lámpa felkapcsolásakor világosság fogad minket, alapvetés a legtöbbünk számára, azonban egy hálózatmentes otthonban mindez alapos tervezést és gyakran folyamatos munkát igényel. Mégis miért döntenek a hálózatfüggetlen otthonok mellett egyre többen?

Számos eltérő egyéni motiváció állhat a döntés mögött, azonban a leggyakrabban az alábbi érvekre szoktak hivatkozni az életmód követői:

  • A hálózatmentes életmód teljes függetlenséget és nagyobb személyes szabadságot jelent. A lakók nem szorulnak a közszolgáltatásokra ahhoz, hogy igényeiket kielégítsék.
  • Általában kisebb az off-the-grid épületek ökológiai terhelése, mint a hagyományos házaké. Így gyakori, hogy a környezettudatosság miatt választják a nem szokványos életvitelt.
  • Bár a kezdeti beruházások összege magasabb, ez idővel megtérül, hiszen a közszolgáltatási díjak alól mentesülnek az önfenntartó otthonok. Sőt, gyakran az élelmiszereket részlegesen vagy teljesen saját kezűleg állítják elő, így az étkezésre fordított összeg is jelentősen csökken.

Így fest a gyakorlatban egy hálózatfüggetlen ház

Nehéz elképzelni, miképp lehetséges a gyakorlatban teljesen elszakadni a közüzemi szolgáltatásoktól és mégis a megszokott komfortszinten élni. Azonban számos nemzetközi és hazai példai tanulsága szerint ez mégis lehetséges! Jöjjön pár praktikus példa arra, hogyan üzemelnek az off-the-grid otthonok.

Vízellátás

A hálózatfüggetlen ingatlanok többségében a vízellátást két módszerrel oldják meg: az ivóvizet általában fúrt kúttal és vízszűrő berendezéssel biztosítják, míg a locsoláshoz gyakran esővízgyűjtő tartályokat használnak. A kombinált rendszer előnye a redundancia, vagyis a fokozott biztonság.

Áramgenerálás

Az áramgenerálás esetén is gyakori a kombinált rendszer: míg elsősorban napelemekre és nagyteljesítményű akkumulátorokra hagyatkoznak, addig a fokozott biztonság érdekében gyakran rendelkezésre állnak aggregátorok és áramfejlesztők. Ezek a berendezések általában belső égésű motorral rendelkeznek, így benzin vagy dízel égetésével generálnak áramot. Segítségükkel olyankor is biztosítható az áram, amikor a napelem és az akkumulátor erre nem képes.

Fűtés

A fagyos hónapokban extra kihívást jelent a hálózatfüggetlen otthonok üzemeltetése, hiszen ilyenkor a fűtésről is kell gondoskodni. Gyakori megoldás a fatüzelésű kazán vagy kályha használata, mely képes nagyobb otthonok fűtésére is akár. További megoldás lehet a geotermikus hőpumpa használata – ennek kiépítése azonban már jóval költségesebb és bonyolultabb. 

Zákány Szerszámház: a megbízható szerszám webshop otthonod felszereléséhez

Szeretnéd csökkenti otthonod függőségét a közszolgáltatásokról? Akkor nélkülözhetetlen, hogy a készletedben legyenek kéziszerszámok, kerti gépek és egyéb műhelyfelszerelések, melyekkel karban tarthatod otthonod és biztosíthatod az önfenntartó életmódhoz szükséges feltételeket. Tekintsd meg a Zákány Szerszámház webshopját, ahol széles kínálat, kedvező árak és villámgyors kiszállítás vár! Kérdés esetén pedig fordulj a szakértő gárdához, akik örömmel válaszolják meg kérdéseid és segítenek a tökéletes szerszámok megtalálásában.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Báger Barbara világbajnokságon szerzett sikere

Jordánia fővárosában Ammánban rendezték az U17-es korosztály világbajnokságát augusztus...

Plakátkiállítás Cegléden

Hazánk EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi...

Életmentés Abonyban

Abonyi rendőröknek köszönheti az életét az a 73 éves...

Gimnázium átadó

Augusztus 30-án került sor a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium...

5 dolog, amiben a bordás kanna verhetetlen 

  Amikor folyamatosan anyagok tárolásának és szállításának nehézségeivel nézünk szembe,...