21.3 C
Cegléd
2024. szeptember 8. vasárnap
spot_img

Nyáresti melódiák

Ezen a címen ad otthont egy különleges hangversenynek a ceglédi George Pal Filmszínház 2024. július 3-án este 18 órától. A helyi zeneiskola tanárai a megszokott arculatuktól eltérően, más műfaj képviselőiként mutatkoznak be, mintegy azt szimbolizálva, hogy nincs éles határvonal a klasszikus zene és az úgynevezett könnyűzene között.

Ennek az eseménynek az előző nyáron már volt közvetlen előképe. A zenetanárok a Békebeli Cukrászda teraszán adtak szalonzenei estet. Ha pedig még régebbi időkre tekintünk vissza, akkor tudjuk azt is, hogy a múlt század közepén már működött szalonzenekar Cegléden Zsengellér Frici bácsi szervezésében. Ekkor még az is megszokott volt, hogy a zeneiskolai zongoratanárok harmonikát is tanítottak. Borlói Rudolf zeneszerző, az Erkel Ferenc Zeneiskola néhai tanára pedig szimfonikus zenekart szeretett volna alapítani Cegléden. Sajnos, ez a terve nem válhatott valóra.

Ettől függetlenül Cegléden folytatódott tovább a zenekari hagyomány. Évtizedeken át vezette a Városi Kamarazenekart Dávid Sándor, a Zeneiskola egykori hegedűtanára. Későbbiekben, a ’90-es évek vége felé azonban egyre nehezebb volt a több mint tíztagú együttes fenntartása, ezért az átalakulás elkerülhetetlenné vált. Azóta működik a városban a Melody Qintett, ami mára Quartetté alakult át.

Ez az együttes lesz egyik fellépője a fentiekben említett különleges estnek. Másik fellépő együttes az Erkel Ferenc Kamaraegyüttes lesz, amely szintén a zeneiskola tanáraiból alakult öttagú zenei formáció. Az est zárásaként a két együttes összevonása által létrejött Ceglédi Szalonzenekar lép színpadra. Remélhetőleg az alkalmi formáció a jövőben állandó, szilárd együttessé kovácsolódik, és akkor a ceglédi zenei élet valamit visszanyer korábbi zenei tradíciójából. A hangverseny műsorában operett részletek, keringők, polkák, ragtime zenék, latin táncmuzsika, filmzene és későbbi, rock-zenei világslágerek is hallhatók lesznek.

A hangverseny látogatása ingyenes, ezért minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Báger Barbara világbajnokságon szerzett sikere

Jordánia fővárosában Ammánban rendezték az U17-es korosztály világbajnokságát augusztus...

Plakátkiállítás Cegléden

Hazánk EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság Magyarországi...

Életmentés Abonyban

Abonyi rendőröknek köszönheti az életét az a 73 éves...

Gimnázium átadó

Augusztus 30-án került sor a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium...

5 dolog, amiben a bordás kanna verhetetlen 

  Amikor folyamatosan anyagok tárolásának és szállításának nehézségeivel nézünk szembe,...